lördag 16 oktober 2010

Toppchef åtalas för insiderbrott och tjänstefel

Baldur Guðlaugsson åtalas vid Héraðsdómur Reykjavíkur för insiderbrott och tjänstefel. I sin roll som chef vid finansdepartementet fick han enligt åtalet information om Landsbankis utsatta situation, och beslutade sig därför för att sälja sina aktier i banken.

Den 18 september 2008 sålde Baldur Guðlaugsson aktier i Landsbanki till ett värde av 192 miljoner isländska kronor. Tre veckor senare gick banken omkull, och aktierna i Landsbanki blev värdelösa.

Åklagaren Björn L. Bergsson anser att Baldur Guðlaugsson har gjort sig skyldig till insiderbrott och tjänstefel. Han har enligt åtalet fått information i tjänsten som inte var känd för marknaden och som han utnyttjat privat. Genom sista minuten-försäljningen av bankaktierna räddade han avsevärda summor som annars hade gått förlorade.

I september 2008 deltog Baldur Guðlaugsson tillsammans med finansmarknadsminister Björgvin Guðni Sigurðsson i ett möte med den brittiske finansministern Alistair Darling. Ämnet var Landsbankis kritiska läge i Storbritannien. Den brittiska regeringen fruktade att banken inte skulle kunna stå emot om spararna flydde från högräntekontona i Icesave, och att den isländska staten vid en sådan händelse inte skulle kunna backa upp banken. Den brittiska regeringen krävde därför kapitaltillskott som Landsbanki inte förmådde leverera.

Enligt åklagaren deltog även Baldur Guðlaugsson vid flera andra möten där han fick information om det uppenbara hotet mot de isländska storbankerna i allmänhet och Landsbanki i synnerhet, rapporterar RÚV. Björn L. Bergsson anser att Baldur Guðlaugsson har använt de upplysningarna för egen vinning.

Baldur Guðlaugsson förnekar brott. Han hävdar att den information han fick i tjänsten inte gav honom anledning att tro att Landsbanki skulle kollapsa. Den låg heller inte bakom beslutet att sälja aktierna i banken.

Försvararen Karl Axelsson säger till Stöð 2 att han hoppas att domstolen håller för trycket och ger Baldur Guðlaugsson en rättvis rättegång. Han är också mycket kritisk till åklagaren, som redan när Baldur Guðlaugsson kallades till förhör i november 2009 sade att utredningen var i sitt slutskede. Ändå dröjde det nästan ett helt år innan Baldur Guðlaugsson åtalades, något som inneburit besvär för den misstänkte.

Åtalet mot Baldur Guðlaugsson är ett av de första rörande misstänkta brott begångna i samband med finanskraschen. Två chefer vid Byr och en vid MP Banki har åtalats för trolöshet mot huvudman och penningtvätt. Och tidigare statsministern Geir H. Haarde ställs - om åklagaren anser att åtalet håller - inför landsdomstol misstänkt för försumlighet.

Här kan du läsa mer om Baldur Guðlaugsson.