Langjökull är Islands näst största glaciär efter Vatnajökull. Den sträcker sig 950 kvadratkilometer och på sina håll är istäcket nästan 600 meter tjockt. Smältvattnet från glaciären når bland annat Þingvallavatn, Hvítá och Deildartunguhver.
Vulkaniskt sett är Langjökull ett lugnt område. Här har ett trettiotal utbrott ägt rum sedan den senaste istiden för 10 000 år sedan. Ett vulkaniskt system syns vid Hveravellir, ett annat vid Hallmundarhraun norr om Eiríksjökull, ett tredje vid Presthnúkur väster om Langjökull.
Nu vill flera företag - bland annat Efla och Icelandair Group - förvandla en del av Langjökull till en unik turistattraktion som också skapar nya möjligheter för forskning. De vill inledningsvis skapa en tunnel som går mellan 150 och 200 meter in i isen. Den ska senare kompletteras med flera olika grottor i ismassorna.
Ingången skulle placeras vid västra Langjökull norr om Geitlandsjökull. Där finns redan bra vägförbindelser till populära turistdestinationer som Reykholt och Húsafell, skriver Skessuhorn.
Kommunstyrelsen i Borgarbyggð har fått ta del av planerna, och har utfärdat ett tillstånd för att utreda möjligheterna. För att projektet ska kunna bli verklighet krävs undersökningar om vatten, sättningar, sprickor i glaciären.
Borgmästaren Páll S. Brynjarsson säger till Fréttablaðið att kommunen ser positivt på förslaget:
"Det här är väldigt intressanta idéer och man ser många möjligheter när det gäller att utveckla turismen. ... Men vi får utreda om kommunen ska vara direkt inblandad genom att delta i förberedelserna."Om tunneln byggs kommer den att ge unika möjligheter för forskare att följa avsmältningen av Langjökull och den globala uppvärmningen. Både Háskóli Íslands och Veðurstofa Íslands har visat intresse för projektet, skriver Fréttablaðið.
Företagen som står bakom förslaget tror också att Langjökull skulle bli en unik turistattraktion. Besökarna skulle få möjlighet att se in i glaciärens inre, och själva kunna studera effekterna av klimatförändringarna. De tror också att tunneln skulle kunna öka intresset för att besöka Island vintertid.
Ómar Ragnarsson, en av Islands kanske främsta miljövänner, välkomnar också projektet. Men han säger till Vísir att han tror att det kan bli svårt att finansiera glaciärtunneln:
"Det är frågan om det går att få kapital till det här. Ingen vill investera i något annat än aluminiumsmältverk."