lördag 2 oktober 2010

Tvingade sambo till sex - får åtta års fängelse

37-åringen tvingade sambon till gruppsex med elva män samtidigt. I två års tid utsatte han henne för misshandel, våldtäkter och andra övergrepp som han ofta filmade. Nu döms han till åtta års fängelse och ska dessutom betala offret tre miljoner isländska kronor i skadestånd.

I nästan två års tid utsatte 37-åringen sin sambo för upprepade övergrepp. Vid flera tillfällen bjöd han in andra män för att ha sex med henne. Hon hotades och misshandlades när hon protesterade.

Upp till elva främmande män bjöds in för att förgripa sig på kvinnan. Vid en resa till Madrid våren 2007 hittade mannen två främlingar som ställde upp på att ha sex med kvinnan.

Mannen deltog ofta själv i våldtäkterna, och i bevismaterialet ingår 664 bilder och 20 filmer på övergreppen som 37-åringen själv fotograferat. Han har också hotat med att sprida bilderna och filmerna om kvinnan inte lät sig utnyttjas.

Hæstiréttur Íslands fastslår att 37-åringen agerat beräknande och hänsynslöst. Han har först skrämt kvinnan till tystnad genom ständiga hot och slag. Därefter har han våldtagit och tvingat henne att ha sex med okända män, och genom att dokumentera övergreppen har han fått henne att känna skam och därigenom pressat henne till ytterligare utnyttjanden som samtliga ägt rum mot hennes vilja.

37-åringen ställde kvinnan ständigt inför två val: Acceptera hans vilja till gruppsex eller annars utsättas för grov misshandel. Hon gick med på övergreppen under tvång, men utsattes ändå ofta för sparkar och slag.

Mannen döms för femton olika sexuella övergrepp samt misshandel och olaga hot. Héraðsdómur Reykjavíkur dömde honom dessutom för att ha hotat och misshandlat sin far, men Hæstiréttur Íslands friar 37-åringen från de anklagelserna. Föräldrarna har inte vittnat, och grannarnas vittnesmål anses inte vara tillräckliga.

Hæstiréttur Íslands dömer 37-åringen till åtta års fängelse. Men skadeståndet till kvinnan sänks från 3,8 miljoner isländska kronor till 3 miljoner.

Här kan du läsa mer om 37-åringen och här kan du läsa domen mot honom i sin helhet.