fredag 19 november 2010

38 procent vill inte låta Självständighetspartiet regera

Självständighetspartiet är ständigt Islands största parti i opinionsmätningarna - men det är också det minst populära. 37,9 procent av islänningarna vill inte att Självständighetspartiet kommer i regeringsställning. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Sedan en längre tid tillbaka har Självständighetspartiet klättrat förbi Socialdemokraterna och återtagit platsen som Islands största parti. Stödet för partiet brukar ligga omkring 35 procent i opinionsmätningarna.

Men en ny undersökning pekar också ut Självständighetspartiet som det minst populära. 37,9 procent av islänningarna anser att Självständighetspartiet är det parti som de helst inte vill se i regeringen.

Motståndet mot Självständighetspartiet är störst inom regeringspartierna. 84 procent av Gröna vänsterns väljare och 73 procent av Socialdemokraternas väljare vill hålla partiet utanför regeringen. Samma åsikt har även 38 procent av Rörelsens väljare. De tre partierna har det gemensamt att Självständighetspartiet är det minst populära partiet bland deras sympatisörer. Självständighetspartiet ligger även i botten bland osäkra väljare, blankröstare och sympatisörer till övriga partier.

27 procent av islänningarna vill inte att Gröna vänstern ingår i regeringen, 19,7 procent vill helst slippa Socialdemokraterna, 7,8 procent ser helst att Framstegspartiet får fortsätta i opposition och 7,5 procent föredrar att Rörelsen hålls borta från regeringsmakten.

Självständighetspartiets väljare är mest skeptiska till Gröna vänstern (47 procent) och Socialdemokraterna (41 procent). Samma uppfattning har Framstegspartiets väljare där 42 procent helst vill bli kvitt Gröna vänstern och 35 procent Socialdemokraterna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.