torsdag 4 november 2010

523 kandiderar till Islands konstitutionella parlament

Den yngsta är 19 år och den äldsta 80 år. De flesta är män och bor i Reykjavíkområdet. Och det vanligaste yrket är studerande. Så ser de 523 kandidaterna till det konstitutionella alltinget ut.

Landskjörstjórn har nu offentliggjort namnen på de 523 personer som kandiderar till det konstitutionella parlament som väljs lördagen den 27 november. 364 män och 159 kvinnor återfinns bland kandidaterna. Medelåldern är 47 år. Den yngste mannen är 19 år och den äldste 80 år. Den yngsta kvinnan är 22 år och den äldsta 66 år.

Kvinnorna är dock vassare än männen på Facebook. 34 procent av de kvinnliga kandidaterna presenterar sin kampanj på sajten jämfört med 24 procent av männen, uppger Creditinfo.

78 procent av kandidaterna bor i Reykjavíkområdet. Den största yrkesgruppen, 45 personer, är studenter. 44 personer - däribland 7 professorer - sysslar med undervisning. Bland kandidaterna finns även journalister, ekonomer, meteorologer, statsvetare, bönder, företagsledare, präster, arkitekter och arbetslösa.

Bland dem som ställer upp finns många bekanta ansikten. En av dem är Sturla Jónsson, lastbilschauffören som var en av de drivande bakom protesterna mot alltinget hösten 2008. I filmen Guð blessi Ísland fick tittarna följa hans flytt till Norge. I förra årets val kandiderade han för Liberalerna som ramlade ur alltinget.

Nu är Sturla Jónsson tillbaka på Island. Tanken var att familjen skulle flytta efter till Norge, men så bestämde de sig för att barnen skulle gå klart skolan först. Och så småningom tröttnade han på ensamlivet och vände hemåt.

Sturla Jónsson säger till Vísir att både han och hustrun alltjämt är arbetslösa, även om han tjänade ihop en hel del pengar genom arbetet i Norge. Men han vägrar att leva på a-kassa:
"Jag försöker att finna mig själv igen. Det vore fint att få betalt för att sitta i det konstitutionella parlamentet. ... Jag har alltid gjort rätt för mig. Därför vill jag skjuta upp det (a-kassa) så länge som möjligt. Jag väntar bara efter revolution. Här är långa köer av människor som väntar på mat. Det kan inte fortsätta så här längre. Det blir revolution."
Andra kändiskandidater är statsvetaren Eiríkur Bergmann Einarsson, journalisten Eygló Svala Arnarsdóttir, Indefence-medlemmen Davíð Blöndal, regissören Hrafn Gunnlaugsson och tidigare miljöministern Jónína Bjartmarz.

Här kan du läsa mer om det konstitutionella tinget och här mer om Guð blessi Ísland.