måndag 1 november 2010

Bjarnfreðarson blir bok - för nördarnas skull

Berättelsen om Georg Bjarnfreðarson, Ólafur Ragnar Hannesson och Daníel Sævarsson har inte bara blivit film. För den som saknar den missanpassade trions äventyr kommer nu Vaktabókin, som ger en inblick i de tre rollfigurernas förflutna.

Filmen Bjarnfreðarson hade premiär annandag jul förra året och petade ned Avatar från förstaplatsen på biotoppen. De tre tv-serier som föregick filmen, Næturvaktin, Dagvaktin och Fangavaktin, överöstes med priser och satte nytt publikrekord på betalkanalen Stöð 2.

Bjarnfreðarson var det sista kapitlet i berättelsen om trions äventyr. Men nu får den en uppföljare i form av Vaktabókin. Den 100-sidiga boken innehåller hela filmmanuset plus privata en hel del privata grejer - Georg Bjarnfreðarsons evighetslånga tal och självgoda debattartiklar, Daníel Sævarssons plågsamma konstnärsförsök och Ólafur Ragnar Hannesson som ofrivilligt utkommen ur garderoben på Séð og heyrts förstasida. Samt en massa foton och annat som gjordes för filmen eller tv-serierna men aldrig användes.

I paketet ingår även en specialutgåva av Bjarnfreðarson. Dvd:n innehåller bland annat åtta bortklippta scener och åtta sketcher med Ólafur Ragnar Hannesson som aldrig tidigare visats på tv eller dvd.

Jón Gnarrs styvson Frosti Gnarr har formgivit Vaktabókin och sammanställt den tillsammans med manusförfattaren Ævar Grímsson. Regissören Ragnar Bragason säger till Fréttablaðið att det nu är slutmjölkat på den här framgångssagan:
"Det här är dödsryckningarna. När vi såg materialet som killarna hade arbetat fram tyckte vi att det behövde ges ut för nördarnas skull. Det blir också i en begränsad upplaga. Jag tror att det bara är 3 000 exemplar som har tillverkats."
Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Bjarnfreðarson och här mer om Ragnar Bragasons kommande tv-serie.