onsdag 24 november 2010

Ex-minister vill förbjuda burka på Island

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir vill förbjuda burka på Island. Hon anser att burka står i strid med isländsk kultur och symboliserar kvinnoförtryck. Nu uppmanar hon regeringen att bannlysa plagget.

I måndags tog Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, alltingsledamot för Självständighetspartiet och tidigare kultur- och utbildningsminister, upp frågan om ett burkaförbud genom en interpellation riktad till inrikesminister Ögmundur Jónasson. Han har ännu inte besvarat frågan.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger sig vilja se en saklig och fördomsfri debatt om burka. Själv har hon dock redan bestämt sig. Hon säger till Pressan att hon vill förbjuda bärandet av burka på Island:
"Jag anser att den inte är förenlig med de grundvalar som den isländska nationen bygger på och har byggt på i århundraden. Jag säger det med hänvisning till vår kultur, kristen tro och inte minst kvinnors frihet."
Hon skrev nyligen i Pressan att det är viktigt att Island inte förlorar sin karaktär som ett kristet land. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir vill därför inte skilja på stat och kyrka, en fråga som många kandidater till det konstitutionella alltinget driver. Hon säger till Pressan att hon vill skapa en diskussion om burkan innan det är för sent:
"Debatten om islam ökar ständigt här i landet precis som på andra platser i Europa. Jag vill att vi lär av andra nationers erfarenhet och diskuterar den här frågan innan den knackar på dörren eller överraskar oss, att vi är före och förberedda och inte gräver ned oss i skyttegravar."
Salmann Tamini, ordförande för Félag múslima á Íslandi, ogillar förslaget om burkaförbud. Han säger till Vísir att Þorgerður Katrín Gunnarsdóttirs åsikter grundar sig på fördomar:
"Det här (att bära burka) är inte en del av islam utan snarare en del av traditionen i länder som Saudiarabien och Afghanistan. ... Vad ska vi göra med turister som kommer hit och bär burka? Ska vi klä av dem? ... Islamofobi är utbrett och det här är inget annat än fobi. Jag förstår inte syftet med den här interpellationen."
Félag múslima á Íslandi har länge kämpat för att få en tomt för en moské i Reykjavík. Efter tio års väntan har trossamfundet fortfarande inte erbjudits någon lämplig plats. Den ortodoxa Rússneska Rétttrúnaðarkirkjan har fått en central tomt vid Mýrargata och asatroende Ásatrúarfélagið vid Öskjuhlíð. Ingen av dem har dock börjat bygga än, uppger Fréttablaðið.

Utländska investerare har köpt Ýmishúsið vid Skógahlíð i Reykjavík för att skapa en moské och ett kulturcentrum. Men Félag múslima á Íslandi är i öppen konflikt med gruppen, Islamic Endowment Center in Iceland, och anser att den är extremistisk. Det finns enligt Fréttablaðið kopplingar mellan den och en grupp som nyligen stoppade bygget av en moské i Norge sedan staten inte accepterat att den skulle drivas enligt regler dikterade av Saudiarabien.

Karim Askari, vice ordförande för Menningarsetur múslima á Íslandi, uppger dock för Fréttablaðið att det inte finns några sådana krav från finansiärerna på verksamheten i Ýmishúsið:
"Vi får inga pengar från Saudiarabien. Pengarna kommer från välgörenhetsfonder som används till att hjälpa fattiga eller till projekt som att bygga skolor eller moskéer."
Utrikesminister Össur Skarphéðinsson diskuterade nyligen moskéfrågan med sin norske kollega Jonas Gahr Störe, rapporterar Fréttablaðið.

Uppdatering: 84 procent ställer sig bakom ett burkaförbud på Island. Det visar Bylgjans okontrollerade webbundersökning. 16 procent vill inte förbjuda burka. 2 430 personer deltog i omröstningen.

Här kan du läsa mer om mosképlanerna i Reykjavík.