
Surtsey är Islands sydligaste utpost och bildades under ett vulkanutbrott som pågick mellan 1963 och 1967. Redan innan eruptionen var avslutad fredades ön, och naturreservatet har sedan dess utökats. Antalet besök på Surtsey är bara en eller ett par varje år. Det är främst naturvetare som får gå i land på ön för att studera hur livet på Surtsey utvecklas.
År 2008 togs Surtsey upp på Unescos världsarvslista. Den enda bebyggelsen på ön är en liten räddningsstuga och en väderstation.
Västmannaöarnas marknadschef Kristín Jóhannsdóttir har föreslagit att Surtsey ska öppnas för besökare i liten omfattning. Men förslaget har ännu så länge inte väckt intresse hos regeringen.
I somras invigdes Surtseyjarstofa på Hemön. Syftet är att informera besökare om den unika och svårtillgängliga ön.
Nu har i alla fall en person möjlighet att stilla sin nyfikenhet på Surtsey. Umhverfisstofnun söker nämligen efter en expert som ska ta hand om Surtseyjarstofa och utöva tillsyn vid Surtsey.
Myndigheten kräver en högskoleutbildning inom naturvetenskap som till exempel geologi eller biologi. Goda kunskaper om naturskydd, friluftsliv och statlig administration är andra krav tillsammans med kunskaper i isländska, engelska samt ytterligare ett nordiskt språk. Att bosätta sig på Västmannaöarna är också ett villkor.
Den som är nyfiken på jobbet och uppfyller kraven har till och med den 28 november på sig att söka tjänsten.
Här kan du läsa mer om Surtseyjarstofa.