tisdag 30 november 2010

Fond kan förlora 907 miljoner kronor på Fedex misstag

Den amerikanska hedgefonden hade krav på 900 miljoner isländska kronor på Glitnirs konkursbo. Men Fedex skickade kravet till Irland i stället för Island - och fondens krav ogiltigförklaras nu eftersom det på grund av budfirmans misstag kom fram för sent.

Sista datumet för att komma in med fordringar på Glitnirs konkursbo var den 26 november 2009. Tre dagar innan kontaktade den amerikanska hedgefonden Venor Capital Master Funds finanschef företrädare för Glitnir för att kontrollera så att blanketterna fyllts i korrekt. Samma dag skickade han kravet med Fedex.

Men Fedex skickade först dokumenten till Irland i stället för Island, och budfirmans ödesdigra misstag innebar att de dök upp hos Glitnir först den 30 september, fyra dagar efter att tidsfristen löpt ut.

Den 14 december meddelade konkursförvaltaren att hedgefondens krav inte skulle tillgodoses eftersom det inkommit för sent. Venor Capital Master Fund protesterade omedelbart mot beslutet, och bestämde sig så småningom för att gå till domstol.

Nu står det klart att Fedex misstag blir dyrbart. Både Héraðsdómur Reykjavíkur och nu Hæstiréttur Íslands fastslår att kravet på fem miljoner pund - 907 miljoner isländska kronor - är ogiltigt. Venor Capital Master Fund får dessutom betala rättegångskostnaderna på 200 000 isländska kronor.

Åklagaren Ólafur Þór Haukssons utredning om misstänkt brottslighet i samband med Glitnirs affärer fortsätter. I förra veckan förhördes ett tjugotal toppchefer och förhörsrummen på åklagarkammaren i Reykjavík var fullbokade från morgon till kväll.

En av dem som förhördes var Jón Ásgeir Jóhannesson. Enligt Fréttablaðið dök han upp utan sällskap av sin advokat. Andra som också förhördes under förra veckan var Óskar Magnússon, Morgunblaðiðs utgivare och tidigare vd för Tryggingamiðstöðin, Katrín Pétursdóttir, tidigare styrelseledamot i Glitnir, samt Guðbjörg Matthíasdóttir och Gunnlaugur Sævar Gunnlaugsson, tidigare styrelseledamöter i Tryggingamiðstöðin, rapporterar Pressan.

Här kan du läsa mer om Glitnir och här kan du läsa domen i sin helhet.