onsdag 17 november 2010

Islandströjan är årets julklapp på Island

Årets julklapp är en riktig klassiker, den traditionella islandströjan lopapeysa. Julhandeln väntas öka med fyra procent i år. Det förutspår Rannsóknarsetur verslunarinnar vid Háskólinn á Bifröst.

Finanskrisen sätter tydliga spår i vad Rannsóknarsetur verslunarinnar tror att islänningarna ska lägga under granen. Under åren som föregick bankkollapsen utsågs gps-apparater, bärbara mediespelare och frukt- och grönsakspressar till årets julklapp.

Sedan dess har trenden vänt hemåt. 2008 års julklapp var isländsk design, förra årets bästa julgåva i finansmörkret var en positiv upplevelse och 2010 års favoritklapp är alltså islandströjan.

Valet motiveras med att stickning i allmänhet och islandströjan i synnerhet har fått ett rejält uppsving. Stickning blev för många ett billigt och nyttigt nöje efter bankkraschen. Därför anser också att islandströjan - trots att den är långt ifrån någon nyhet - är en julklapp som är i takt med tiden.

Lopapeysan började stickas under mitten av 1900-talet. Den var ett sätt att använda den överskottsull som uppstod sedan importen av kläder tagit fart efter andra världskrigets slut. Hur det traditionella mönstret uppstod är osäkert - det kan ha hämtats från Grönland eller Bohuslän.

Omsättningen i detaljhandeln väntas under november och december uppgå till 60 miljarder isländska kronor, en ökning med fyra procent jämfört med samma period 2009. Själva julhandeln beräknas uppgå till 12,5 miljarder kronor, vilket motsvarar 39 500 kronor per islänning.

Årets julklapp på Island:
2010: Islandströja.
2009: Positiv upplevelse.
2008: Isländsk design.
2007: Gps-apparat.
2006: Frukt- och grönsakspress.
2005: Bärbar mediespelare.