Polisen utförde i tisdags husrannsakningar mot sexton adresser i Reykjavík, Akureyri och Hvolsvöllur. Minst tolv chefer inom Glitnir och Saga Capital har förhörts av åklagare, men ingen har begärts häktad. I onsdags gjordes ytterligare några tillslag.
Razzian omfattade bland annat Jón Ásgeir Jóhannessons kontor på 101 Hótel i Reykjavík, Pálmi Haraldssons kontor och Lárus Weldings bostad. Ingen av de tre har ännu förhörts, men enligt RÚV anländer Lárus Welding, tidigare vd för Glitnir, till Island i dag för att förhöras av åklagaren Ólafur Þór Hauksson.
Jón Ásgeir Jóhannesson, Ingibjörg Pálmadóttir, Pálmi Haraldsson (tidigare Fons), Hannes Smárason (FL Group) och Jón Sigurðsson (FL Group) väntas dock kallas till förhör i ett senare skede av utredningen. Ólafur Þór Hauksson tros vilja samla på sig mer bevis innan han ställer de högsta cheferna till svars.
Enligt ett pressmeddelande från Sérstakur saksóknari gäller razzian fem misstänkta affärer:
1. Lån till Stím rörande affärer med aktier i Glitnir och FL Group.Misstankarna omfattar enligt pressmeddelandet brott mot lagen om aktiehandel, brott mot lagen om finansbolag, brott mot årsredovisningslagen och brott mot bokföringslagen. Brottsligheten sägs vara ytterst komplex, omfatta många personer och bolag och kommer att bli tidskrävande eftersom det kan visa sig bli resurskrävande att följa pengarna - uppskattningsvis 70 miljarder - i de olika härvorna.
2. Lån till FS-38 för att köpa Aurum av Fons.
3. Lån till Stoðir (senare Landic Properties), Baugur och 101 Capital i samband med köpet av det danska fastighetsbolaget Keops.
4. Affären där GLB FX, som kontrollerades av Glitnir, köpte värdepapper av Saga Capital utgivna av Stím.
5. Glitnirs köp av aktier i Tryggingamiðstöðin.
Ett sjuttiotal poliser var inblandade i razzian. Åklagaren fick kännedom om misstänkt brottslighet genom finansinspektionen Fjármálaeftirlitið och Glitnirs konkursförvaltare.
Exakt hur misstankarna ser ut är oklart, men flera av de affärer som nu utreds är kända sedan tidigare.
Stím-affären gäller bolagets köp av aktier i Glitnir och FL Group för 24,8 miljarder isländska kronor i november 2007. Glitnir sålde aktierna själv och lånade ut 19,6 miljarder för köpet. Styrelseordförande i Stím var Jakob Valgeir Flosason, fiskebaron i Bolungarvík, och storägare i bolaget var just Glitnir. Misstankarna gäller sannolikt i det här fallet marknadsmissbruk eftersom Glitnir tros ha sålt aktierna mer eller mindre till sig själv genom ombud för att driva på börskursen.
En annan affär som med säkerhet ingår i utredningen är det Glitnirkontrollerade GLB FX:s köp av aktier förmedlat av Saga Capital på uppdrag av Stím. Köpesumman var 1,2 miljarder isländska kronor. Åklagaren misstänkte först att affären genomfördes efter att Glitnir kollapsat, eftersom den inte registrerades och slutfördes förrän den 19 november 2008, medan Saga Capital hävdar att köpet avtalades redan den 18 augusti 2008. Mejlväxling mellan Fjármálaeftirlitið och Saga Capital ska dock enligt Fréttablaðið bevisa att den faktiskt ägde rum före kraschen. Däremot tycks det uppenbart att den inte bokförts av GLB FX på det sätt som lagen föreskriver.
Det finns flera andra frågetecken i affären. Saga Capital lånade under 2007 ut en miljard till Stím för att köpa aktier i Glitnir. När GLB FX köpte tillbaka aktierna genom Saga Capital ett år senare betalade det Glitnirkontrollerade bolaget 1 167 miljoner isländska kronor, alltså den ursprungliga köpesumman plus ränta. GLB FX tog alltså ingen hänsyn till att värdet på Glitniraktier fallit kraftigt under året. Eftersom säkerheten för köpet var just aktierna hade Stím aldrig kunnat betala tillbaka lånet. En fråga som åklagaren utreder är därför sannolikt varför Glitnir valde att fullfölja affären till ett så högt pris.
I juli 2008 köpte FS38, ett dotterbolag till Fons, Pálmi Haraldssons aktier i Aurum. Aurumaktierna misstänks ha varit kraftigt övervärderade och ett sätt att få Pálmi Haraldssons haltande ekonomi på fötter. När lånet från Glitnir på fyra miljarder isländska kronor skulle betalas tillbaka fanns inga tillgångar i FS38.
Jón Ásgeir Jóhannesson säger till DV att han ringde upp Ólafur Þór Hauksson när han fick kännedom om razzian och undrade om åklagaren hade några frågor till honom:
"Jag talade med åklagaren i dag (i tisdags) medan allt det här pågick och erbjöd mig att komma in för förhör om han ville mig något, men han sade nej."Ólafur Þór Hauksson säger till DV att det i den här utredningen, till skillnad från utredningen av misstänkta brott inom Kaupþing, inte har funnits anledning att göra några frihetsberövanden.
Jón Ásgeir Jóhannesson förnekar alla brottsmisstankar. Totalt fem chefer inom Íslandsbanki (tidigare Glitnir) har nu tvingats ta tjänstledigt på grund av att de är inblandade i rättsprocesser mot banken.
Här kan du läsa mer om Jón Ásgeir Jóhannesson och här mer om Aurum-affären.