torsdag 18 november 2010

Jón Gnarr om Mumindalen och mänskliga rättigheter

Jón Gnarr lovade att bli en annorlunda borgmästare i Reykjavík. Han lovade också att bryta alla vallöften. Men han håller åtminstone löftet om att vara annorlunda.

Direkt efter valsegern rullade Bästa partiet ut sajten Betri Reykjavík där kommuninvånarna uppmanas att komma med förslag på hur staden kan utvecklas. Jón Gnarr har också bjudit in till pratstunder på badhusen och deltagit på en mängd evenemang.

Samtidigt har han av vissa fått kritik för att vara svårtillgänglig. André Bachmann, som organiserar en julfest för personer med funktionshinder, väntade i fem veckor på svar från borgmästaren. När han i stället vände sig till presidenten Ólafur Ragnar Grímsson fick han ett positivt besked inom loppet av tre timmar, skriver Fréttablaðið.

Guðjón Arnar Kristjánsson, tidigare partiledare för Liberalerna, beklagar sig också över den svårfångade borgmästaren. Han säger till Vísir att han under lång tid försökt få till stånd ett möte för att diskutera finansiella frågor som kvarstår sedan partiets tid i kommunstyrelsen:
"Jag vet inte om det här är landsbygdsfördomar eller något. Vi inom Liberalerna tillhör naturligtvis inte kultureliten i staden. ... Det tycks vara svårare att få ett möte med Jón Gnarr än Usama bin Ladin."
Kanske var det smått symboliskt när Jón Gnarr rensade ut nästan varenda pryl från företrädaren Hanna Birna Kristjánsdóttir i borgmästarens kontor. Kvar blev platt-tv:n och några gamla fotografier från Reykjavík. I övrigt förvandlades det snabbt snarare till ett privat konstgalleri, skriver Pressan.

Jón Gnarr verkar också ha fått ett gott betyg för sina första månader som borgmästare. I en MMR-mätning gjord i slutet av augusti var 77,6 procent av de tillfrågade nöjda med Jón Gnarr. I en något senare gallupundersökning var 41 procent nöjda, 42 procent varken nöjda eller missnöjda och 17 procent missnöjda med Jón Gnarr. Han hade då betydligt fler anhängare bland regeringspartiernas än den borgerliga oppositionens sympatisörer.

Jón Gnarr har också träffat Yoko Ono och sett till så att Reykjavík gått med i Mayors for Peace, ett nätverk vars mål är att avskaffa alla kärnvapen senast år 2020. Nätverket grundades 1982 av borgmästarna i Hiroshima och Nagasaki.

Under den slovakiske presidenten Ivan Gašparovičs besök i landet protesterade Jón Gnarr enligt Morgunblaðið mot Slovakiens behandling av romer. Han deltog också i den protestaktion som Amnesty arrangerade utanför alltinget.

Och när en kinesisk delegation - under ledning av Liu Qi, Pekings ordförande för Kommunistpartiet och tidigare borgmästare - protesterade Jón Gnarr på eget initiativ mot behandlingen av författaren och regimkritikern Liu Xiaobo och krävde hans frisläppande. Delegationen ska enligt Vísir ha varit måttligt road av lektionen i mänskliga rättigheter, och lämnade rådhuset utan att säga adjö till Jón Gnarr.



Ett vallöfte som Jón Gnarr omgående infriade var Góðan daginn daginn, Goddagdagen. Syftet var att se folk i ögonen och säga goddag, vilket skulle öka respekten och kärleken för medmänniskorna. Och eftersom det funkar i Mumindalen borde det enligt Jón Gnarr även funka i Reykjavík.

Och hur går det då med det vallöftet om en isbjörn i familjeparken? Tja, enligt Dagbók Borgarstjóra är arbetet i full gång och stora nyheter väntas inom kort.

Islandsbloggen i morgon: Ännu mer Jón Gnarr som borgmästare.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarr.