måndag 22 november 2010

Kyrkan i Akureyri beredd att lämna tillbaka altarfönster

Hur fönstret hamnade i Akureyrarkirkja är alltjämt ett mysterium. Men nu erbjuder sig prästen Svavar Alfreð Jónsson att återlämna fönstret till katedralen i Coventry.

1943 monterades ett nytt altarfönster i kyrkan i Akureyri. Jakob Frímannsson, som basade över kooperativet i staden, köpte fönstret av en antikhandlare i Reykjavík. Det krävdes en hel del hantverksarbete för att få det nya fönstret att passa.

Först långt senare blev det känt att altarfönstret härstammade från katedralen i Coventry. Alla altarfönster monterades ned från katedralen under slutet av 1939 av rädsla för att de skulle gå sönder vid tyska bombräder. Altarfönstren placerades ut på bondgårdar i trakten där de ofta gömdes på höloften.

Försiktighetsåtgärden visade sig vara ett klokt steg. Den 14 november 1940 bombades kyrkan av Luftwaffe i ett omfattande angrepp från luften.

Några månader senare dök tre altarfönster från katedralen i Coventry upp hos en antikhandlare i London. En islänning, som själv drev en antikhandel i Reykjavík, råkade kika in i butiken och blev så betagen av altarfönstren att han köpte alla tre.

Det dröjde inte länge förrän Jakob Frímannsson släntrade in i butiken. Även han blev mycket förtjust i de vackra altarfönstren, men han nöjde sig med att köpa ett av dem eftersom det var det enda som skulle passa måtten i Akureyrarkirkja.

Redan samma år monterades fönstret i Akureyrarkirkja som en personlig gåva från Jakob Frímannsson. Det krävde en hel del yrkeskunskap att anpassa det storleksmässigt. Men helt plötsligt hade den nordisländska kyrkan alltså ett brittiskt altarfönster tillverkat för minst 200 år sedan.

Fönstrets ursprung var länge en hemlighet, även om flera av de islänningar som hade varit inblandade i projektet förmodligen anade att det kunde finnas en hel del tveksamheter om hur det kom sig att kyrkans egendom hamnade hos en antikhandlare. 1981 ska representanter för katedralen i Coventry ha gjort förfrågningar om fönstret, enligt RÚV dock utan att få något svar.

Svavar Alfreð Jónsson anser att kyrkan aldrig har försökt dölja altarfönstrets ursprung. I en bok om kyrkans historia utgiven 1990 framgår det tydligt att det härstammar från katedralen i Coventry.

Akureyrarkirkja, som nu firar 70 år, har enligt Svavar Alfreð Jónsson i dag en god relation med katedralen i Coventry. Han säger till RÚV att en delegation från Coventry besökte kyrkan i Akureyri förra året - utan att göra anspråk på fönstret. Men om de skulle ändra sig är kyrkan beredd att återlämna det gåtfulla altarfönstret.