torsdag 25 november 2010

Minister: Ingen kan leva på isländska lägstalönen

Minimilönen är omöjlig att leva på. Därför vill socialminister Guðbjartur Hannesson höja lägstalönen. Det ska bli en morot som får fler arbetslösa att söka de jobb som finns.

Lägstalönen för en heltidsarbetande är i dag 165 000 isländska kronor i månaden. Det motsvarar 10 100 svenska kronor före skatt. Minimilönen är så låg att den tros vara en förklaring till att vissa hellre lever på a-kassa än att ta ett jobb inom exempelvis fiskeindustrin. Det lönar sig helt enkelt inte att ta ett lågavlönat arbete i stället.

Situationen uppstår i synnerhet på landsbygden. Nyligen annonserade en fiskförädlingsindustri i Grundarfjörður efter personal, men fick bara ett enda svar trots att arbetslösheten i regionen var 3,7 procent. Företaget fick i stället försöka locka utländsk arbetskraft till orten.

Guðbjartur Hannesson säger nu till Vísir att han vill höja lägstalönen. Ett av skälen är att han anser att det inte går att leva på 165 000 kronor i månaden före skatt. Ett annat att det obefintliga gapet mellan a-kassa och minimilönen gör att fler än nödvändigt går arbetslösa:
"Jag tror att det är omöjligt att leva här på 160 000 till 170 000 kronor i lön. Man måste åtminstone säkerställa att ingen arbetar efter de villkoren."
Socialdepartementet utreder nu lägstalönen och ett resultat är att vänta före årsskiftet. Guðbjartur Hannesson tror att systemet förlorade ytterligare legitimitet när ersättningen till invalider höjdes till 180 000 kronor i månaden. Såväl arbetslöshetsersättningen som lägstalönen bör enligt socialministern ligga på åtminstone samma nivå.

Regeringen tänker ta ansvaret för att höja a-kassan, men att höja lägstalönerna blir en sak för näringslivet. Hur det ska gå till är inte klart:
"Hur som helst kan vi under nuvarande omständigheter säga att människor som har mindre än 160 000 i bruttolön inte kan leva på den, så vi måste naturligtvis titta på helheten och säkerställa att folk kan leva på både lön och ersättning."
Vilhjálmur Birgisson, ordförande för fackförbundet Verkalýðsfélag Akraness, säger till Vísir att det finns utrymme hos exportföretagen att höja lägstalönerna. Han anser inte att arbetslöshetsersättningen är för hög, utan att det snarare är minimilönen som är skamligt låg.

Vilhjálmur Egilsson, vd för näringslivsorganisationen Samtök atvinnulífsins, tycker däremot att det är a-kassan som är för hög. Enligt honom är det inte ovanligt att arbetslösa nobbar jobb sedan de räknat ut att de inte skulle tjäna mer på att arbeta än att stämpla.

Här kan du läsa mer om svårigheterna att hitta personal i Grundarfjörður.