lördag 6 november 2010

Motvillig kommun betalar arenabygge i Ólafsvík

Víkingur Ólafsvík hade ett fantastiskt år med en semifinalplats i cupen och serieseger i 2. deild karla. Men med uppflyttningen till den isländska fotbollens näst högsta division följer också kravet på att bygga en sittplatsläktare. Och kommunen anser att det går att göra bättre saker för de 21 miljoner isländska kronor som bygget kostar.

Víkingur Ólafsvík gick igenom 2. deild karla utan en enda förlust på säsongens 22 matcher, och vann serien på 58 poäng, 11 poäng före tvåan BÍ/Bolungarvík.

Även i cupen svarade laget för en stark insats. Víkingur Ólafsvík slog ut lag som Stjarnan och Fjarðabyggð innan FH, som blev tvåa i högstaligan Pepsi-deildin, blev för svåra i semifinalen. Víkingur Ólafsvík förlorade med 1-3 på Kaplakrikavöllur i Hafnarfjörður.

Men framgången skapar också problem. Det isländska fotbollsförbundet, Knattspyrnusamband Íslands, kräver nämligen att lag som spelar i den näst högsta serien, 1. deild karla, uppfyller vissa arenakrav. För Víkingur Ólafsvíks del innebär det att en sittplatsläktare för 350 personer måste byggas på Ólafsvíkurvöllur. Annars får laget inte spela sina hemmamatcher i Ólafsvík.

Kostnaden för bygget är 21 miljoner isländska kronor. Knattspyrnusamband Íslands står för en tredjedel av kostnaden och byggföretaget Nesbyggð skjuter till 7 miljoner. Men de sista sju miljonerna måste tas ur den kommunala budgeten. Och det är ett hål som svider i Snæfellsbærs kassa.

Samtliga sju ledamöter i kommunstyrelsen bestämde sig ändå för att rösta för stödet till arenautbyggnaden. Bæjarmálasamtök Snæfellsbæjar, som är i minoritet med tre mandat, kommenterar beslutet med att KSÍ:s principfasthet "är oförståelig med tanke på den ekonomiska situationen som råder i landet". Partiet anser att miljonerna kunde ha använts till bättre saker som kommit alla ungdomar och idrottsintresserade i kommunen till godo.

Även Självständighetspartiet, som har egen majoritet med fyra mandat i kommunen, ställer sig bakom invändingarna. Båda partierna väljer alltså ändå att ställa sig bakom delfinansieringen av bygget.

Utbyggnaden ska vara klar före jul, men stolarna kommer på plats först till vårpremiären. Du kan följa bygget på Víkingur Ólafsvíks hemsida.