fredag 5 november 2010

Normalt vattenflöde i Gígjukvísl under helgen

Vattenflödet i Gígjukvísl fortsätter att avmattas. I slutet av veckan väntas trycket ha återgått till det normala. Även rörelserna i jordskorpan drar sig tillbaka, vilket kan tyda på att sannolikheten för att ett vulkanutbrott vid Grímsvötn har minskat.

I går förmiddag var flödet i Gígjukvísl 1 000 kubikmeter i sekunden. I onsdags kväll nådde det nästan 3 000 kubikmeter i sekunden. Vattenflödet avmattas alltså i rask takt, och enligt Veðurstofa Íslands är det troligt att det når normal nivå i slutet av veckan. Då väntas flödet, beroende på vädret, uppgå till mellan 30 och 50 meter i sekunden.

Översvämningarna började i söndags. De första tecknen på glaciärflödena kom i fredags då det blev uppenbart att smältvattnets förmåga att leda elektricitet hade stigit, något som tyder på att det kommer från geotermiskt aktiva områden. I lördagen ökade flödet i Gígjukvísl marginellt för att sedan ta fart under söndagen.

Rörelserna i jordskorpan avtar också. Aktiviteten vid Grímsfjall är fortfarande intensiv, men tycks vara på nedåtgående. Under gårdagen inträffade ett fåtal mindre jordskalv under Vatnajökull.

Den minskade aktiviteten innebär inte att risken för ett vulkanutbrott är över, men den har sannolikt minskat något. Samtidigt är grundförutsättningarna desamma - den underjordiska sjön vid Grímsvötn har visserligen fått lätta på trycket en aning, men magmakammaren tros vara redo att eruptera.

Jarðvísindastofnun förklarade i förra veckan Eyjafjallajökullutbrottet för avslutat. Men problemen med vulkanaska fortsätter för befolkningen på gårdarna vid Eyjafjallajökulls fot. Ólafur Eggertsson, bonde i Þorvaldseyri, säger till Morgunblaðið att vid torrt väder och hårda vindar från norr blåser alltjämt stora mängder aska från glaciären in över bygden:
"Det här har hänt ganska ofta de senaste dagarna. Det har varit nordliga vindar och det verkar ryka i oändlighet när vinden blåser från norr i så torrt väder. ... Vi känner verkligen av det här, eftersom det här smyger in överallt och det nästan alltid är damm i husen."
Under en omröstning bland Islandsbloggens läsare i maj trodde 57 procent att Katla var den isländska vulkan som skulle eruptera härnäst. Därefter följde Eyjafjallajökull på nytt (14 procent av rösterna), Hekla (10 procent) och Grímsvötn (5 procent).

Sedan dess har Eyjafjallajökull slumrat in, vid Katla finns inga tecken på ökande aktivitet, Grímsvötn tycks alltjämt vila även om den skulle kunna eruptera när som helst, medan trycket också tycks öka vid Askja norr om Vatnajökull. Nu kan du på nytt ta ställning till samma fråga: Vilken isländsk vulkan tror du blir den nästa som erupterar?

Här kan du läsa mer om Grímsvötn, här mer om resultatet från omröstningen bland bloggläsarna och här kan du se webb-tv från området.

Andra medier om utvecklingen:
Island kan få nytt vulkanutbrott: Upsala Nya Tidning

Grafik: Veðurstofa Íslands