tisdag 23 november 2010

Polar Beer - för den som inte tål läsk eller vulkanutbrottNär Storbritannien ockuperade Island våren 1940 klagade inte soldaterna bara på det besvärliga vädret. På ön såldes inte heller någon starköl eftersom sådan var förbjuden. Lösningen på problemet blev att Ölgerðin Egill Skallagrímsson fick tillåtelse att brygga ett starköl, Polar Beer, som bara såldes till de brittiska soldaterna. När ansvaret flyttades över på USA fick även amerikanerna också dricka undantagsölet.

Den 1 mars 1989 hävdes det isländska ölförbudet. Tjugo år senare nylanserade Ölgerðin Egill Skallagrímsson Polar Beer. Bryggeriet har bland annat tagit flera reklamfilmer till hjälp - den ovan handlar om den isbjörn som simmade i land vid Þistilfjörður men sköts omgående av en fårbonde.Så finns det förstås saker en isbjörn kan irritera sig på också. Polar Beer är naturligtvis ett dubbeltydigt alternativ fyrir þá sem þola ekki gos, folk som inte tål (vulkan)utbrott eller läsk.Och för den stackars vúvúselurinn, vuvusälen, går det så här.

Här kan du läsa mer om isländsk öl, här mer om isbjörnen vid Þistilfjörður, här mer om ockupationen av Island och här kan du se fler reklamfilmer för Polar Beer.