
Tonen i Icesave-förhandlingarna har under de senaste veckorna blivit mer försonlig. I förra veckan bad den brittiske försvarsministern Liam Fox om ursäkt för att Storbritannien terroriststämplade Landsbanki, den isländska centralbanken och finansdepartementet. Det var ett agerande som den förre premiärministern Gordon Brown hela tiden försvarade.
Enligt Stöð 2 ska nu Island, Nederländerna och Storbritannien vara överens om huvuddragen i en ny överenskommelse om Icesave. Räntan uppges bli 3 procent, och Island får nio månader räntefritt. Vissa detaljer återstår dock att lösa.
Skattebetalarnas nota skulle i så fall gå på mellan 40 och 60 miljarder isländska kronor. Det innebär att budet är mindre kostsamt än det som Island nobbade strax före folkomröstningen i mars. Förhandlingsbudet, som Nederländerna och Storbritannien presenterade som our best offer, var då rörlig ränta med påslag på 2,75 procent. Snitträntan troddes då bli runt 6 procent fram till år 2024.
Att Storbritannien och Nederländerna nu har backat avsevärt i räntekraven kan betyda att Icesave-notan blir omkring 100 miljarder isländska kronor billigare. Enligt Morgunblaðið har finansminister Steingrímur J. Sigfússon diskuterat det nya budet med ledande företrädare för näringslivet med förhoppningen om att de ska kunna övertala oppositionen att säga ja. Nederländerna och Storbritannien har tidigare ställt krav på en bred uppgörelse för att inte på nytt riskera att presidenten Ólafur Ragnar Grímsson inte godkänner lagen.
Den isländska kronan har under den senaste tiden blivit starkare mot euron och pundet. Om krisen fortsätter, i synnerhet i Irland, Grekland och Portugal, kommer kronan förmodligen att stärkas ytterligare. Och det skulle kunna gynna Island i Icesave-uppgörelsen.
Landsbankis tillgångar uppgick i september till 1 138 miljarder isländska kronor och fordringarna till 1 319 miljarder. Majoriteten av värdet finns i utländska tillgångar, och därför skulle i nuläget tillgångarna täcka upp till 93 procent av fordringarna, rapporterar Stöð 2.
Valutafördelningen bland tillgångarna är dock inte specificerad, men åtminstone 90 procent av dem ska vara i utländska valutor. Om de i stället anses vara enbart i isländska kronor minskar värdet till 86 procent av fordringarna, men det troliga är alltså att tillgångarnas värde stigit.
Även om Storbritannien, Nederländerna och Island skulle komma överens om ett nytt Icesave-avtal inom kort så innebär det knappast att Landsbankis kollaps kan läggas till handlingarna. Förmodligen väntar flera rättsprocesser där de isländska nödlagarna kommer att prövas. Om de anses ha missgynnat fondinnehavare till förmån för sparare och därmed ogiltigförklaras kommer räkningen för Icesave att skjuta i höjden.
Här kan du läsa mer om Icesave.