söndag 7 november 2010

Skumpig väg i Västfjordarna utlöste krockkudden

Vägarna i Västfjordarna är kända för att på många ställen inte vara i särskilt gott skick. Sigrún Davíðsdóttir drabbades nyligen av en ovälkommen överraskning på resa nära Flókalundur - guppen i vägen var så kraftiga att krockkudden utlöstes.

Från Bjarkalundur i öster till Flókalundur i väster löper den tolv mil långa vägen längs med Barðaströnd. Den är till stora delar oasfalterad, och på sina håll även i uselt skick. Hålen och guppen är många, och det händer då och då att bilister slår i underredet så att avgassystemet skadas.

Sigrún Davíðsdóttir har en sommarstuga i området. I ett vägavsnitt som snarast pepprats med hål och gropar i vägbanan blev guppet så stort att krockkudden på passagerarsidan utlöstes. Sigrún Davíðsdóttir säger till Morgunblaðið att bilen fick omfattande skador i samband med olyckan:
"Som tur var hände det på passagerarsidan, och inte på förarsidan för då hade det blivit en stor olycka. Min dotter satt i passagerarsätet. ... Hon är öm och blåslagen på armen och låret där kudden slog henne."
Efter att krockkudden utlösts gick det heller inte att köra bilen vidare. Sigrún Davíðsdóttirs make kom dock till undsättning med en annan bil.

Men det är inte bara vägarnas standard i Västfjordarna som irriterar Sigrún Davíðsdóttir. När hon ringde polisen i samband med olyckan fick hon beskedet att hon borde åka till Patreksfjörður för att anmäla händelsen så att hon skulle kunna få ut pengar från bilförsäkringen.

Men ytterligare 25 kilometer på grusvägar och därefter sju mil på asfalt lockade inte, så i stället fick hon löfte om att kunna vända sig till polisen i Stykkishólmur. Väl på plats i Stykkishólmur efter resan söderut mot Reykjavík fick hon förstås beskedet att anmälan skulle göras i Patreksfjörður eftersom Barðaströnd ingår i det polisdistriktet:
"Jag vet att det inte är första gången som bilar skadas på den här vägen. Vi har i sommar och höst åkt förbi bilar som har förlorat avgassystemet. Jag förstår inte att västfjordingarna står ut med det här."
Sedan olyckan inträffade har det berörda vägavsnittet börjat hyvlas för att bli kvitt de värsta groparna.

Här kan du läsa mer om vägarna i Västfjordarna.