onsdag 3 november 2010

Var tredje får sparken i Flateyri

57 personer tvingas lämna sina jobb i Västfjordarna. Det innebär att var tredje invånare blir utan arbete i Flateyri när fiskeföretaget Eyraroddi och byggföretaget Ósafl tvingas banta.

I Flateyri i Västfjordarna bor i dag 250 personer. 1995 drabbades orten av en lavin där 20 personer miste livet. Efter det flyttade många från Flateyri. Nästa dråpslag inträffade 2007 då Kambur lade ned fiskfabriken och 120 personer blev av med jobbet. Då hade orten 337 invånare.

Eyraroddi tog över verksamheten från Kambur men i mindre skala. Företaget har främst exporterat torsk till Spanien och kolja till Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Men Eyraroddi har inga egna fiskekvoter, och det är det som nu tvingar fabriken att stänga. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket råvaror att förädla.

42 personer förlorar sina arbeten när Eyraroddi lägger ned fabriken. Det innebär att var tredje Flateyribo i arbetsför ålder får sparken.

Kristján Erlingsson, en av ägarna till Eyraroddi, säger till Vísir att de visste att det skulle bli svårt att vända företaget till vinst när de tog över från Kambur. Syftet med köpet var att försöka rädda arbetstillfällen på landsbygden:
"Det stod klart när vi köpte ägorna av Kambur att det här skulle bli oerhört svårt. ... Men från förra hösten har det inte funnits någon grundval för det här."
Kristján Erlingsson säger att det finns ett visst hopp om att kunna återanställa några av dem som nu varslats om uppsägning. Men läget är onekligen kritiskt. Vid årsskiftet bantades antalet anställda vid beredningen från 45 till 28 personer. Eyraroddi ställde dessutom in betalningarna redan i maj, och den fristen gäller till och med den 21 november. Företagsledningen har hittills inte lyckats hitta varken fisk eller finansiärer för att driva fabriken vidare.

"På grund av ovissheten är vårt andrum slut", säger Kristján Erlingsson till Vísir.

Eyraroddi är Flateyris största arbetsgivare. På orten finns också två producenter av torkad fisk som tillsammans har totalt tio anställda - de företagen är också näst störst i Flateyri. Om motsvarande varsel hade lagts i Reykjavík hade det inneburit att 20 000 personer skulle tvingas lämna sina arbeten.

Finnbogi Sveinbjörnsson, ordförande för fackföreningen Verkalýðsfélag Vestfirðinga, säger i Morgunblaðið att regeringen har misslyckats med arbetsmarknadspolitiken - och skyller nedläggningen i Flateyri på dess politik:
"Det här är vad jag kallar för regeringens ödebygdspolitik. Det är totalstopp i jobbfrågorna. Ingen lyssnar på de förslag som kommer från fackföreningsrörelsen som har kontakter med arbetsmarknaden och kontakter med folket som jobbar där."
Daníel Jakobsson, borgmästare i kommunen Ísafjarðarbær, kommer enligt Bæjarins besta att försöka få fiskeminister Jón Bjarnason till att utfärda någon form av öronmärkt fiskekvot just för Eyraroddi så att fabriken inte ska behöva slå igen.

Ósafl i grannkommunen Bolungarvík säger upp 15 anställda. Företaget hoppades efter att arbetet med tunneln Bolungarvíkurgöng avslutats att kunna fortsätta med att bygga lavinskydd i Bolungarvík. Men så blir det inte, och därför mister samtliga i personalen sina jobb, uppger Verkalýðsfélag Vestfirðinga.

Målet var att bygget av nya lavinbarriärer skulle börja i år, men regeringen bantar anslagen till Ofanflóðasjóður i budgetförslaget för 2011. I stället skjuts utbyggnaden på framtiden till åtminstone år 2013, skriver Morgunblaðið.

Totalt får 57 personer i nordvästra Västfjordarna alltså sparken. I september hade regionen den näst lägsta arbetslösheten på Island, 2,7 procent. På fredag uppmanas befolkningen i regionen genom ett upprop på Facebook att klockan 19 släcka alla ljus och lampor i protest mot regeringens föreslagna nedskärningar inom välfärden.

Här kan du läsa mer om invandrarnas betydelse för Flateyri, här mer om lavinen som krävde 20 människoliv och här mer om arbetslösheten.