onsdag 3 november 2010

Vattenflödet från Grímsvötn kan kulminera i dag

Vattenflödet i Gígjukvísl blir allt kraftigare och uppmättes i går kväll till 1 650 kubikmeter i sekunden. Men några säkra tecken på ett nära förestående vulkanutbrott vid Grímsvötn finns inte - även om rörelserna i jordskorpan vid Grímsfjall tilltar.

När Grímsvötn erupterade år 2004 tog det fem dagar från glaciärflödenas början till utbrottets start. Om det mönstret följs även den här gången skulle utbrottet börja i dag eller i morgon. Jarðvísindastofnun påpekar också att förloppet hittills är näst intill identiskt med vad som skedde för sex år sedan.

Men några tecken på ett omedelbart förestående vulkanutbrott finns inte. Jordskalven var under gårdagen få, små och förhållandevis grunda, vilket inte tyder på något nytt inflöde av magma under Grímsvötn. Rörelserna i jordskorpan vid mätstationen Grímsfjall fortsätter dock att öka i maklig takt.

Flödet i Gígjukvísl blir också allt kraftigare. I går kväll uppmätte Veðurstofa Íslands vattenflödet till 1 650 kubikmeter i sekunden, vilket är mer än en fördubbling inom loppet av ett dygn. Smältvattnet hittar även till havet genom den närliggande floden Súla där vattenståndet också stigit. Här är dock takten på flödet alltjämt låg, omkring 20 kubikmeter i sekunden.

Med vattenmassorna följer enstaka isflak, men under gårdagen orsakade ingen av dem några skador. Vattenståndet i Gígjukvísl var i går kväll 420 centimeter, en ökning med nästan en meter på ett dygn. Tidigt i morse hade det stigit till 449 centimeter. Vid bron över älven har Gígjukvísl nu blivit 300 meter bred. Bron är 340 meter lång.

Ingen har ännu flugit över Vatnajökull för att se händelseutvecklingen vid Grímsvötn från luften. Avsmältningen har dock redan förändrat landskapet genom att en glaciärlagun och flera vattenfyllda sprickor har bildats av smältvattnet.

Översvämningarna kan kulminera under dagen. Flera isländska experter bedömer sannolikheten för ett utbrott till omkring 50 procent. Oddsen hos spelbolaget Paddy Power för en eruption vid Grímsvötn fortsätter också att krympa. Den som satsar pengar på att nästa vulkanutbrott i världen sker vid Grímsvötn får just nu oddset 11/8. Katla ger 7/4. Oddset för att en isländsk vulkan ska stänga brittiskt eller irländskt luftrum före årsskiftet är 2/1.

Uppdatering 13.35: Ett jordskalv som ägde rum 02.29 lokal tid i natt och uppmättes till 3,1 på Richterskalan kan signalera att ett vulkanutbrott har börjat vid Grímsvötn. Skalvets epicentrum var 7,2 kilometer nordost om Grímsfjall, uppger Veðurstofa Íslands. Samtidigt ökade även rörelserna i jordskorpan. Det senare kan dock ha andra förklaringar - till exempel att vattenflödet från Grímsvötn på något sätt förändrats.

Landhelgisgæslan är på väg med flyg till området. Genom att använda värmekamera går det att säkerställa om det faktiskt rör sig om ett nytt vulkanutbrott som har börjat under Vatnajökulls istäcke, eller om aktiviteten har någon annan förklaring. Om Grímsvötn har börjat eruptera är utbrottet sannolikt av begränsad omfattning.

Flödet i Gígjukvísl ökade under förmiddagen till 2 600 kubikmeter i sekunden, vilket med råge gör den till Islands i nuläget mest intensiva älv. Trycket kan stiga till 5 000 kubikmeter i sekunden under natten om utvecklingen fortsätter. Det nuvarande flödet innehåller en hel del isblock från glaciären, och är snart i kapp 2004 års flöden i samband med utbrottet vid Grímsvötn.

Uppdatering 15.23: Landhelgisgæslans flyg återvänder till Reykjavík utan att ha sett några tecken på att ett vulkanutbrott skulle ha börjat.

Här kan du läsa mer om Grímsvötn.

Andra medier om utvecklingen:
Island rustar sig för vulkanutbrott: Aftonbladet