måndag 29 november 2010

Yrsa Sigurðardóttirs böcker blir film

Yrsa Sigurðardóttirs böcker blir film i Tyskland. Teamworx har köpt rättigheterna till samtliga romaner som handlar om juristen Þóra Guðmundsdóttir. Den första filmen väntas få premiär under 2012.

Förlaget Veröld har enligt ett pressmeddelande sålt filmrättigheterna till Yrsa Sigurðardóttirs spänningsromaner till det tyska bolaget Teamworx, ett dotterbolag till Freemantle Media som ägs av mediejätten Bertelsmann. Kontraktet gäller böckerna Þriðja táknið (Det tredje tecknet), Sér grefur gröf (Den som gräver en grav), Auðnin och Horfðu á mig.

Teamworx får också rätt att spela in filmer utifrån egna manus baserade på karaktärerna i Yrsa Sigurðardóttirs böcker. Däremot ingår inte Aska i avtalet, eftersom isländska Pegasus redan köpt filmrättigheterna till den boken.

Filmerna kommer sannolikt att spelas in på Island med tyska skådespelare. Producent blir Benjamin Benedict, och den första filmen väntas få premiär om ett och ett halvt år.

Yrsa Sigurðardóttirs sjätte deckare, Ég man þig, kom nyligen ut på Island och gick direkt upp till tredjeplatsen på försäljningslistan. Romanen utspelar sig i ödeorten Hesteyri i Västfjordarna. Ett ungt par bestämmer sig mitt i vintern för att slå sig ned i byn, men upptäcker snart att de inte är ensamma.

Här kan du läsa mer om Yrsa Sigurðardóttir.

Foto: Damm förlag