måndag 20 december 2010

Ambassadanställd förskingrade 335 000 euro

29-åringen förde över 335 000 euro från ambassadens konto till sitt eget. Nu döms kvinnan till två års fängelse för förskingring. Under rättegången förklarade hon brottet med att hon behövde pengar för att finansiera sitt spelmissbruk.

Den 29-åriga kvinnan var anställd vid Islands ambassad i Wien. Hon hade tillgång till ambassadens konton. Under 2009 förde hon över 335 768 euro - cirka 51 miljoner isländska kronor - till sitt eget konto i en österrikisk bank. Transaktionerna pågick under ett halvår, och var 193 till antalet.

Dessutom kvitterade hon på egen hand ut vid åtta tillfällen totalt 10 768 euro i bidrag för utlandsarbetet vid ambassaden efter att hon flyttat hem till Island.

Kvinnan erkände brott under rättegången i Héraðsdómur Reykjaness. Hon förklarade förskingringen med att hon behövde finansiera sitt spelmissbruk. En läkare vittnade under rättegången om att kvinnan hade problem och spelade bort stora summor pengar. Beteendet skulle kunna ha sitt ursprung i att hon som ung var med om flera personliga tragedier.

29-åringen har betalat tillbaka 76 730 euro till utrikesdepartementet. Domstolen dömer henne nu till att även betala tillbaka resten av beloppet hon förskingrade plus ränta. Hon ska dessutom betala 279 000 isländska kronor i rättegångskostnader.

Straffet för kvinnan blir två års fängelse för förskingring i offentlig tjänst. Hon får dock bara avtjäna två månader på anstalt, och får resten av straffet villkorligt.

Rätten motiverar beslutet med att hon är tidigare ostraffad, har erkänt brott och visat att hon vill göra rätt för sig. Héraðsdómur Reykjaness tar också hänsyn till att hon har ett knappt årsgammalt barn och väntar ytterligare ett.

Den 29-åriga kvinnan, som är bosatt i Reykjanesbær, fick sluta på ambassaden i samband med att förskingringen uppdagades.

Här kan du läsa domen i sin helhet.