onsdag 29 december 2010

Bättre säkerhet vid Skógafoss och Seljalandsfoss

Två av Islands vackraste och mest besökta vattenfall ska bli mer tillgängliga för turister. Skógafoss ska få en riktig utsiktsplats och Seljalandsfoss en trappa.

Kommunstyrelsen i Rangárþing eystra har av Umhverfisstofnun fått planerna att bygga en utsiktsplats vid Skógafoss godkända. Villkoret är att den inte syns för den som tittar på vattenfallet nerifrån, skriver Fréttablaðið.

Skógafoss, som ligger nära ringvägen vid Skógar, har en fallhöjd på 60 meter. Det höga fallet gör att en regnbåge ofta finns vid fallet.

Regnbågen vid Skógafoss är nästan lika mytomspunnen som den som brukar synas vid Gullfoss i klart väder - Þrasi Þórólfsson, den första vikingen som blev bofast i området, sägs ha gömt en skattkista i en grotta nära fallet. Regnbågen ska förstås visa vägen till skatten, men ingen har ännu kommit närmare än den pojke som för många år sedan lyckades norpa en ring innan kistan på nytt försvann utom synhåll.

Utsiktsplatsen ska ha plats för 30 till 40 personer samtidigt. Och den ska alltså byggas in i en ficka vid fallet så att den inte syns nerifrån. Plattformen ska även kunna tas bort utan att lämna några spår i naturen efter sig.

Syftet är inte enbart att ge turister ett säkrare sätt att titta på fallet. I dag väljer många att ge sig ut på branta avsatser för att kunna få en riktig närbild, vilket dels är riskabelt och dels förstör växtligheten.

Kommunstyrelsen vill även förbättra säkerheten vid Seljalandsfoss, en annan välbesökt fors nära Hvolsvöllur på sydkusten. Här är det möjligt att gå bakom det 60 meter höga fallet genom en urgröpning i klipporna.

Att ta en titt bakom fallet är mycket populärt, men det kan också vara riskabelt eftersom vattnet som ständigt stänker över klipporna gör stenarna som utgör stigen bakom Seljalandsfoss mycket hala.

Kommunstyrelsen funderar därför på att bygga någon form av trappa för att underlätta promenaden. Här är dock ännu inget beslut fattat, rapporterar Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om Gullfoss.