fredag 3 december 2010

Flygstopp hotar Sauðárkrókur, Gjögur och Bíldudalur

Vid årsskiftet försvinner statsbidraget för flygtrafiken mellan Sauðárkrókur och Reykjavík. Flygbolaget Ernir anser att det beslutet också innebär att flyget till Bíldudalur och Gjögur i Västfjordarna måste upphöra.

Ernir flyger i dag till fem inhemska destinationer, Bíldudalur, Gjögur, Sauðárkrókur, Höfn och Västmannaöarna. Samtliga linjer utom Västmannaöarna får statsbidrag för att gå runt.

I synnerhet vintertid innebär flygtrafiken restidsbesparingar med många timmar. För befolkningen i Islands minsta kommun, Árneshreppur, är de två turerna i veckan den enda någorlunda pålitliga förbindelsen med övriga landet eftersom vägen är oframkomlig under stora delar av vinterhalvåret.

Men vid årsskiftet försvinner statsbidraget för trafiken till Sauðárkrókur. En av anledningarna till det statliga stödet har nämligen varit att underlätta för resenärer till och från Siglufjörður, en annan ofta insnöad nordlig utpost.

I höstas öppnades tunneln Héðinsfjarðargöng mellan Ólafsfjörður och Siglufjörður och förbättrade därmed vägförbindelserna för lokalbefolkningen. Eftersom staten anser att villkoren därmed har förändrats dras bidraget in. Då finns det enligt Ernir heller ingen möjlighet att fortsätta flyga eftersom linjen inte bär sig ekonomiskt.

Hörður Guðmundsson, vd för Ernir, säger till RÚV att även trafiken till Bíldudalur och Gjögur i Västfjordarna måste läggas ned fast bidragen inte fryser inne. Utan turerna till Sauðárkrókur försvinner så mycket pengar att det inte längre är möjligt att ha personal att bedriva trafiken till Västfjordarna.

Ernir förhandlar just nu med kommunikationsdepartementet om den fortsatta trafiken. Enligt Hörður Guðmundsson är alla inblandade överens om att flyglinjerna är av stor vikt för lokalbefolkningen, framför allt under vinterhalvåret.

Om trafiken skulle upphöra liknar Hörður Guðmundsson det enligt RÚV närmast med en nödsituation - i synnerhet då stora nedskärningar väntar inom sjukvården på landsbygden.

Ernir flyger i dag två gånger dagligen till Västmannaöarna, nio gånger i veckan till Höfn, sex gånger i veckan till Bíldudalur, fem gånger i veckan till Sauðárkrókur och två gånger i veckan till Gjögur.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur och här mer om Sauðárkrókur.