fredag 10 december 2010

Island vill införa turistskatt

Nästa år vill regeringen börja beskatta alla turister som besöker Island. Turistskatten läggs både på resor till Island och övernattningar. Pengarna ska gå till att skydda känsliga områden som många turister besöker samt öka säkerheten vid turistattraktioner.

Diskussionerna om att införa en särskild turistskatt har pågått i ett par år. Många av de mest besökta platserna på Island är i statlig ägo och gratis för alla. Samtidigt visar en färsk rapport att flera av landets främsta turistattraktioner är hotade eftersom det sällan finns någon tillsyn. Dessutom vill regeringen kunna satsa på bättre service och säkerhet i populära naturområden, naturreservat och nationalparker.

Finansminister Steingrímur J. Sigfússon står bakom förslaget. Skatten ska omfatta både resor till Island och övernattningar. På prislappen för varje gästnatt på hotell tillkommer 100 isländska kronor, och för andra typer av boenden - som gästhem och vandrarhem - är skatten 50 kronor per natt. Campingplatser är undantagna från turistskatten.

Hur hög skatten för resan till Island blir avgörs av varifrån resenären kommer. Den som har mindre än 50 mil till Island - vilket gäller grönlänningar och färingar (de senare har 23 kilometer till godo) - betalar 65 isländska kronor. Därefter ökar skatten upp till 390 kronor för den som har mer än 400 mil till Island. För flyg från Stockholm och Göteborg landar turistskatten på 195 kronor.

Skatten gäller även inrikesflygningar och samtliga övernattningar. Det innebär alltså att också islänningar kommer att betala turistskatt på samma sätt som utlänningar.

Barn mellan två och tolv år betalar halva skatten. För barn under två år utgår ingen skatt.

Turistskatten ska inkluderas i priserna. Målet är att införa avgiften den 1 september 2011.

Den nya avgiften väntas innebära skatteintäkter på omkring 400 miljoner isländska kronor. Den största delen står övernattningarna (184 miljoner) och utrikesflyget (182 miljoner) för. Kryssningsfartyg och färjan Norræna väntas ge 21 miljoner och inrikesflyget 13 miljoner.

60 procent av intäkterna ska gå till Framkvæmdasjóður ferðaþjónustunnar för förbättringar vid turistattraktioner, och 40 procent till nationalparker och naturreservat.

Här kan du läsa mer om hotet mot isländska naturområden.