måndag 6 december 2010

Jätterazzia mot misstänkta fildelare

Tio islänningar misstänks för omfattande olaglig fildelning. Polisen slog till mot sju adresser i Akureyri och två i Reykjavíkområdet. Samtliga misstänkta är mellan 15 och 20 år.

Polisen gjorde nyligen en stor razzia mot nio bostäder i Akureyri och Reykjavíkområdet. Totalt greps tio personer som fördes till förhör. Samtliga är mellan 15 och 20 år. Polisen beslagtog utöver datorutrustning även 80 gram marijuana hos en av de misstänkta.

Myndigheten fick enligt ett pressmeddelande tips om omfattande distribution av upphovsrättsskyddat material på nätet. Tipset kom från upphovsrättsorganisationen Samtök myndrétthafa á Íslandi, Smáís.

Misstankarna gäller främst olaglig spridning av filmer och tv-serier på nätet. Poliskällor uppger också att det finns uppgifter om att de misstänkta har tjänat pengar på verksamheten genom att sälja materialet. De forum genom vilka det upphovsrättsskyddade materialet har distribuerats kräver nämligen att alla bidrar för att inte sparkas ut från den innersta kretsen - men det finns uppgifter om att vissa ska ha kunnat köpa sig tillgång till materialet utan att själv bidra.

Rättsläget när det gäller nedladdning är oklart, men uppladdning har av domstol förklarats olagligt. Att sälja platser till den innersta kretsen skulle alltså möjligen kunna vara ett sätt att undgå brott för den som inte också distribuerar upphovsrättsskyddat material.

Snæbjörn Steingrímsson, vd för Smáís, säger till Morgunblaðið att det för vissa blir ett beroende att tanka ned filer från nätet:
"För vissa blir det här som knark. De laddar ned mycket mer än de har tid att titta eller lyssna på."
Här kan du läsa om kraven att införa en piratskatt för alla internetanvändare.