tisdag 14 december 2010

Konsten att blanda Malt och Appelsín


Att blanda Malt och Appelsín är en klassisk isländsk jultradition. Ölgerðin Egill Skallagrímsson grundades 1913, och bryggeriets allra första produkt var just Egils Maltextrakt. 1955 började apelsinläsk tillverkas på Island. Ganska snart kom någon på att det funkade utmärkt att blanda de två sorterna. Nu är traditionen så etablerad att det till och med går att köpa färdigblandade burkar.

Kanske är det lite mer spännande att blanda själv. Men de riktiga proffsen börjar att hälla Appelsín i glaset för att sedan toppa med Malt. Den omvända ordningen ger enligt finsmakarna inte alls samma arom. Men den som har tid att vänta några minuter kan börja med Malt, fortsätta med Appelsín efter fem minuter och sedan toppa med en skvätt Malt.

Kampen om julhandlarna gäller också Appelsín. Vífilfell - som också är agentur för Coca cola på Island - ger sig nämligen in i ett varumärkeskrig lika klassiskt som det mellan julmust och cola i Sverige. Nu utmanar bryggeriet konkurrenten Ölgerðin Egill Skallagrímsson med en egen Appelsín i förvillande lik förpackning och julbordsvänlig tvålitersflaska.Ovan kan du kika på hur en av Ölgerðins bryggmästare gör sin favoritblandning samt på en reklamfilm för Malt och Appelsín. Om det övre inbäddade klippet funkar dåligt hittar du det här.