
För en och en halv månad sedan ansåg Jarðvísindastofnun att allt pekade på att vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull var över. Den sista aktiviteten ägde rum i början på juni, även om det enligt Morgunblaðið, som i förra veckan flög över kratern, alltjämt ryker ur kratern.
Almannavarnir har dock hållit fast vid den högre beredskapen. Det har motiverats med att det lilla som är känt om Eyjafjallajökull är att det är en vulkan som kan ta långa pauser under en eruption.
Men nu meddelar myndigheten att beredskapen sänks från nödtillstånd till osäkert. Anledningen till beslutet är att Almannavarnir anser att det nu har gått så lång tid från den senaste aktiviteten att det vid ett eventuellt nytt utbrott skulle hinna ges tillräckligt många indikationer för att kunna öka beredskapen.
I praktiken innebär det att de restriktioner som funnits för att färdas kring och på Eyjafjallajökull nu upphävs. Myndigheterna kommer alltjämt att följa aktiviteten i området, men i något lägre grad. Och det gäller inte bara själva vulkanen utan även risken för kringblåsande vulkanaska och översvämningar.
Samtidigt varnar myndigheten resenärer som tänker ge sig upp på glaciären. Där finns alltjämt enorma mängder vulkanaska, som vid hårda vindar försvårar sikten och gör det svårt att andas. Jökeln är också täckt av farliga sprickor. På sina håll kan det alltjämt finnas fickor med giftig vulkangas, och lavan är fortfarande extremt het. Vid Fimmvörðuháls uppmättes nyligen en temperatur på 800 grader tio centimeter ned i lavatäcket.
Regeringen beslutade enligt ett pressmeddelande nyligen att anslå 67 miljoner isländska kronor för extra kostnader i samband med vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull. Det gäller bland annat satsningar på hjälp till bönder i området, askrensning av hus, skyddsvallar vid floden Markarfljót och Veðurstofa Íslands som ska ta fram prognoser för hur askan kommer att påverka området under de närmaste åren.
Regeringen har tidigare vikt 800,7 miljoner kronor till skador och merarbete i samband med Eyjafjallajökullutbrottet. Hur stor den totala ekonomiska kostnaden för eruptionen blir är inte klart.
Dessutom har de berörda kommunerna fått ersättning på drygt en miljon isländska kronor för tillfälliga boenden åt människor som evakuerades från sina hem under utbrottet. Det sade statsminister Jóhanna Sigurðardóttir som svar på en interpellation från Gröna vänsterns Arndís Soffía Sigurðardóttir.
Den som saknar Eyjafjallajökull kan nu bli fräsch med hjälp av vulkanen. I helgen började nämligen Gyðjas parfym EFJ att säljas. En av huvudingredienserna är vatten från Eyjafjallajökull, och flaskan är utsmyckad med en vulkansten. En del av försäljningsintäkterna kommer att gå till kvinnor inom den frivilliga räddningstjänsten.
Här kan du läsa mer om Eyjafjallajökull och här mer om parfymen EFJ.