söndag 5 december 2010

Recensenterna om The Good HeartI fredags hade Dagur Káris The Good Heart svensk biopremiär. Den isländske regissören fortsätter att grotta ned sig i underliga existenser på planetens bakgård - och recensenterna är onekligen olika förtjusta i hur den fascinationen får sitt uttryck. Filmen både hyllas och sågas, och får från tvåor till fyror i dagstidningarna.

Expressens Ronnit Hasson tillhör de mest entusiastiska. "Fast den är förutsägbar är det svårt att inte bli medryckt i Dagur Káris mörkgråa film", skriver hon. Ronny Svensson, filmkritiker i TV4, gillar också de udda figurerna och delar även han ut en fyra:
"Miljön är härligt murrig och birollerna fint utmejslade så vill ni se ett drama från utsidan där de udda lever så ska ni absolut styra kosan mot The Good Heart!"
Sydsvenskans Annika Gustafsson nöjer sig med en trea. Hon kallar The Good Heart "en underhållande må bra-komedi", men tycker inte att filmen håller riktigt hela vägen:
Liksom i både debutfilmen och 'Dark Horse' visar Dagur Kári en säker hand och musikalitet när det gäller själva bildberättandet och rytmen. Han har stark formkänsla, något som ibland leder till att den psykologiska trovärdigheten blir lidande.
Samma betyg ger även Helena Lindblad i Dagens Nyheter:
"Det hela är lite knasigt på ett typiskt åttiotalsaktigt och lite murrigt indiesätt, typ en gammal Jim Jarmusch-film. Men samtidigt är 'The Good heart' inte osjälvständig. På pluskontot finns att den också är ett rätt ömsint och hjärtevärmande drama."
Karoline Eriksson noterar i Svenska Dagbladet att Dagur Kári "håller fast vid sina älskade outsiders" - men stämmer in i kritiken mot en svajig och lätt förutsägbar berättelse:
"Dagur Káris ansats är alltså god men han bygger på lite för tunn is och sätter igång saker utan att ha någon riktig plan för hur de ska avslutas. ... Vändpunkten när en flygrädd flygvärdinna dyker upp och genererar triangeldrama är för banal, ledtråden i titeln blir snabbt övertydlig. Lite stramare tyglar hade nog gjort underverk."
Än mer skeptisk är Emma Engström i Göteborgs-Posten. Hon skriver att "knasigheten spelar den egentliga huvudrollen" i filmen, som hon ger en tvåa i betyg:
"Trots att denna melodramatiska och Dickensinspirerade historia ställer gott mot ont, säger den inget om moral. Faktum är att den inte alls handlar om livet. I en berättelse där ett hjärta har en stor betydelse måste det räknas som ett misslyckande."
Aftonbladets Jan-Olov Andersson hyllar skådespeleriet, men sågar filmen som "en islännings överdrivet romantiska bild av amerikansk sunkighet". TT Spektras recensent skriver i Borås Tidning att den eleganta början havererar totalt mot slutet:
"Dagur Kari är en pilot som kan få upp 'The good heart' i luften, men han kan fan inte landa den."
Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Dagur Káris Nói albínói.