lördag 25 december 2010

Tätare turer med färjan till Västmannaöarna

Det blir fyra dagliga turer mellan fastlandet och Hemön även under vintern. Den nya hamnen i Bakkafjöru har blivit en succé, och aldrig tidigare har så många besökare tagit färjan Herjólfur till Västmannaöarna.

I juli invigdes den nya fastlandshamnen som trafikerar Hemön. Restiden har kortats från två timmar och fyrtiofem minuter till trettiofem minuter. Under den första månaden åkte 60 000 resenärer med Herjólfur. Det är visserligen alltid den i särklass mest populära resmånaden, men under hela 2009 hade färjan 127 000 passagerare, rapporterar Fréttablaðið.

Kommunen har krävt statligt stöd för fyra avgångar i veckan även under vintern. Ett av argumenten är den grundare hamnen som nu används. När Herjólfur seglade till Þorlákshöfn kunde fartyget ta 520 passagerare. Eftersom Bakkafjöru byggdes för ett annat fartyg - som avbeställdes på grund av finanskraschen - tillåts nu bara 399 resenärer ombord.

Vestmannaeyjabær ville att staten skulle stå för en tredjedel av de 18 miljoner isländska kronor som den ökade turtätheten kostar. Men sedan rederiet Eimskip gått in med 6 miljoner tar kommunen resten av kostnaden. Vägverket Vegagerðin kan också skjuta till pengar, skriver Morgunblaðið.

För staten tycks den nya hamnen innebära lägre kostnader. Den beräknade årskostnaden är 450 till 500 miljoner isländska kronor. Förra året kostade trafiken enligt Fréttablaðið 481 miljoner. I samband med invigningen av den nya färjehamnen upphörde det statliga stödet av flyget till Västmannaöarna från Reykjavík, en årlig kostnad på 130 miljoner.

Även för resenärerna kan överfarten bli billigare. En fullprisbiljett kostar nu 1 000 kronor jämfört med 2 660 kronor när färjan trafikerade Þorlákshöfn. Samtidigt har resvägen från Reykjavík ökat från en knapp timme till nästan det dubbla.

Eimskip kan däremot inte förlora på seglingarna. Rederiet får nämligen en fast summa från regeringen för att bedriva trafiken. Eftersom den nya rutten var oprövad gjordes heller ingen upphandling, utan Eimskip fick fortsätta att segla mellan fastlandet och Västmannaöarna utan att staten tog in några andra anbud, uppger Fréttablaðið.

Ett problem som står i vägen för den ökade turtätheten är dock förhållandena i den nya hamnen. En fjärdedel av turerna har enligt Fréttablaðið gått till Þorlákshöfn eftersom det inte varit möjligt att segla in i Landeyjahöfn. Vulkanaska från Eyjafjallajökull och sediment täpper nämligen till inloppet vilket gör att det är för grunt.

Alla förseningar beror dock inte på hamnförhållandena. I slutet av september försenades avresan från Hemön på grund av en filminspelning, skriver Morgunblaðið. Det rör sig om regissören Baltasar Kormákurs filmatisering av Djúpið, som skildrar sjömannen Guðlaugur Friðþórssons öde då han ensam överlevde en olycka på öppet hav där resten av besättningen omkom.

Här kan du läsa mer om färjetrafiken och här mer om Djúpið.