fredag 24 december 2010

Traditionen styr maten på det isländska julbordet

Hamborgarhryggur på julafton och hangikjöt på juldagen. Det är traditionen som en majoritet av islänningarna håller fast vid. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

Den isländska julmaten är minst lika traditionstyngd som den svenska. Och att traditionen håller i sig är uppenbart. 52,9 procent av islänningarna tänker äta hamborgarhryggur, kassler, på julafton. På juldagen sätter 72,7 procent av islänningarna i sig hangikjöt, rökt får.

Hangikjöt dominerar alltså juldagsmiddagen. Det rökta fårköttet - antingen rökt med isländsk björkved eller torkad fårdynga - serveras ofta med ärtor, vitsås och kokt potatis. Många äter också hangikjöt med rågbröd eller flatkökur, ett runt, mjukt och tunt rågbröd som traditionellt bakades över öppen eld. De som alltjämt bakar egna flatbröd gör det ofta i stekpanna eller direkt på spisplattan.

Hamborgarhryggur återfinns alltså på drygt hälften av de isländska tallrikarna på julafton. De som ratar kasslern (som i isländskan alltså anges härstamma från Hamburg, men Kassel i svenskan) har många andra alternativ. 9,8 procent äter ripa, 8,3 procent föredrar kalkon, 8,2 procent annat lammkött än hangikjöt, 6,7 procent annat griskött än kassler, 3,8 procent serverar and, 2,2 procent väljer hangikjöt redan på julafton och 8,2 procent äter något annat. I gruppen övrigt ingår bland annat fisk, ren, kyckling, vegetariskt och gås.

Det mest populära alternativet till hangikjöt på juldagen är just kassler, som 8 procent då tänker sätta i sig. Därefter följer kalkon (3,5 procent), gris (2,5 procent), lamm (2,3 procent), ripa (1,6 procent) och and 0,8 procent. 8,5 procent föredrar något annat.

I nio av tio isländska hushåll finns det också en julgran. 49,6 procent har plastgran medan 41,6 har en levande julgran. 8,8 procent av de tillfrågade islänningarna skaffar ingen gran till julen. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Här kan du läsa mer om isländska jultraditioner.