fredag 7 januari 2011

2010 på Island: Årets största händelser

Nyhetsåret på Island var intensivt och känsloladdat. Islandsbloggen rankar årets tio största händelser - där nyhetsintensiteten även visar sig genom att den tidigare biskopens misstänkta sexövergrepp, isbjörnen som simmade i land vid Þórshöfn, det senaste Icesave-budet och inledningen av Islands förhandlingar om EU-medlemskap inte får plats på listan.

1. Icesave-lagen:
För andra gången i Islands historia använde presidenten Ólafur Ragnar Grímsson möjligheten att inte godkänna en lag. Och för första gången ledde det fram till en folkomröstning där 93,2 procent av islänningarna röstade nej till Icesave-lagen. Samtidigt blev den historiska omröstningen närmast parodisk. Ett mindre kostsamt förslag fanns redan på förhandlingsbordet, och statsministern Jóhanna Sigurðardóttirs beslut att inte rösta blev indirekt en uppmaning till andra att också stanna hemma från vallokalerna. Ólafur Ragnar Grímsson, som fått hård kritik för att ha arbetat för att ha öppnat dörrar för bankerna utomlands, såg dessutom därmed till att återfå en del av det folkliga förtroende han förlorat och blev plötsligt Icesave-motståndets ansikte över hela Europa.

2. Rannsóknarskýrsla Alþingis:
Den är i nio band, omfattar över 2 000 sidor och väger nästan åtta kilo. Tegelstenen som gör upp med den isländska finanskraschen bjuder på svidande kritik mot både näringslivet och hela statsapparaten. Sju personer ansågs dessutom ha agerat så försumligt att deras agerande borde utredas för eventuellt åtal. Rapporten blev dessutom en oväntad bästsäljare, och tronade i ett par månaders tid överst på bokhandelns försäljningslista.

3. Myntkorgslånen:
Hæstiréttur Íslands dömde ut myntkorgslånen som olagliga och beslutade att de ska räknas om efter Seðlabanki Íslands räntor. För låntagarna blir det visserligen dyrare än räntan när lånet togs, men betydligt billigare än om lånen inte hade förklarats olagliga. Totalt rör det sig om runt 60 000 lån till bostäder och bilar där kostnaden för låntagarna minskar.

4. Eyjafjallajökullutbrottet:
Eruptionen som nästan gjorde större avtryck i media utanför än på Island. Medan södra Island sveptes in i ett täcke av finkornig aska stod flygtrafiken i stora delar av Europa still medan Icelandair och Iceland Express använde Glasgow och Akureyri som nav i stället för Keflavík. Island drabbas av vulkanutbrott i snitt vart tredje år. Även om askan den här gången orsakade stora besvär för djur och människor var det långt ifrån en lika sensationell händelse som det europeiska flygstoppet.

5. Geir H. Haarde inför landsdomstol:
Med 33 röster mot 30 röstade alltinget för att ställa förre statsministern Geir H. Haarde inför landsdomstol. Han åtalas för försumlighet i samband med bankkollapsen. En majoritet i tinget ansåg att han genom att lyssna på de varningssignaler han fick under 2008 hade kunnat minska finanskrisens effekter - till exempel genom att slutföra flytten av Landsbankis verksamhet i Storbritannien till ett dotterbolag. Landsdomstolen stiftades 1905, och det är första gången den sammankallas.

6. Bästa partiet:
Komikern Jón Gnarr gav sig in i politiken med målet att ta över Reykjavík - och lyckades. I vårens kommunalval fick Bästa partiet 34,7 procent av rösterna, och blev därmed störst i fullmäktige. Valkampanjen präglades av det ena bisarra vallöftet efter det andra, från vägtullar för Seltjarnarnesbor och ett narkotikafritt allting till ett internationellt högsäkerhetsfängelse i huvudstaden och isbjörn i familjeparken. Och de etablerade partierna lyckades i debatten aldrig riktigt hantera Bästa partiets mål att införa öppen i stället för dold korruption i rådhuset. Nu följer var tionde islänning Jón Gnarrs borgmästardagbok på Facebook. Och islänningarnas missnöje med rikspolitiken visade sig genom fortsatta demonstrationer utanför alltinget.

7. Turbulensen inom Gröna vänstern:
Partiets vänsterflygel fick ökad makt i regeringen när både Jón Bjarnason och Ögmundur Jónasson blev ministrar i höstens ommöblering bland statsråden. Men det rådde inte bot på den interna splittringen. Tre ledamöter lade ned sina röster i omröstningen om 2011 års budget, och partibytaren Þráinn Bertelsson räddade regeringens majoritet. Hotet om regeringskris är inte avvärjt, och den interna debatten om den omtvistade Europapolitiken fortsätter vid ett möte på måndag.

8. HS Orka-affären:
Genom ett svenskt dotterbolag köpte kanadensiska Magma Energy Islands tredje största energibolag, HS Orka, inklusive nyttjanderätten till geotermisk energi på Reykjanes i upp till 130 år. Björk ledde kampen mot Magma Energy, där företagets vd Ross Beaty först försökte övertyga henne om affärens förträfflighet, men sedan hotade att stämma medier som publicerade artistens påståenden om företaget. Målet med det karaokemaraton som pågår i Reykjavík just nu är att samla 35 000 underskrifter för att därigenom tvinga fram en folkomröstning om äganderätten till Islands naturtillgångar.

9. Jakten på bankcheferna och pengarna:
Upplösningskommittéerna stämde toppar inom både Glitnir och Landsbanki, och jakten på att få Kaupþings Sigurður Einarsson till förhör innefattade bland annat en efterlysning genom Interpol. Men domstolen i New York avvisade Glitnirs stämningsansökan, och några åtal eller fällande domar mot finansexpansionens förgrundsfigurer har ännu inte sett dagens ljus. Åklagaren Ólafur Þór Hauksson har dock lett undersökningar där en tidigare toppchef inom finansdepartementet åtalats för insiderbrott, två Byr-chefer åtalats för trolöshet mot huvudman och en MP Banki-chef åtalats för trolöshet mot huvudman och penningtvätt. Fler åtal är dock att vänta under våren.

10. Skuldrabatten:
Den fick kritik för att både vara för liten och för sen. 60 000 isländska hushåll får genom en ny lag skriva av upp till 15 miljoner isländska kronor per person och 30 miljoner per hushåll för sina bostadslån. Ju högre skulder, desto större procentuella avskrivningar.

Här kan du läsa mer om 2010 på Island.