måndag 3 januari 2011

Betalar jordskalvsmätare vid Katla och Eyjafjallajökull

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull var så oroväckande att brittiska myndigheter nu bekostar sex jordskalvsmätare på södra Island. Förhoppningen är att kunna få tidigare besked om aktivitet vid Katla för att kunna förvarna flygindustrin, rapporterar RÚV.

Eyjafjallajökullutbrottet hade ett för isländska vulkaner sällsynt förlopp. Normalt skapas mer lava än aska, och de många explosionerna vid Eyjafjallajökull gjorde att askan dessutom spreds längre än vanligt.

British Geological Survey har därför bekostat sex nya jordskalvsmätare som ska placeras ut på den isländska sydkusten. De kompletterar de mätinstrument som redan finns i regionen, och innebär att Veðurstofa Íslands får ett än mer finmaskigt nät för att upptäcka aktivitet nära vulkanerna.

I dagsläget finns fem mätstationer i samma område. De nya instrumenten är rena jordskalvsmätare, men de mäter på något lägre frekvenser än de som redan finns på plats. Och just de lägre frekvenserna intresserar många vulkanologer eftersom de i ett något tidigare skede kan avslöja underjordisk aktivitet.

Fem av de nya mätarna har redan tagits i bruk och har telefonförbindelse med Veðurstofa Íslands. Inom kort ska de även slussas in i nätet över mätstationer. Var den sjätte mätaren ska placeras är inte klart, men liksom de övriga fem blir det i nära anslutning till Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull nära Katla.

En mätare har monterats vid Mælifellssandur norr om Mýrdalsjökull, en vid Rjúpnafell öster om Mýrdalsjökull och en vid Pétursey väster om Vík í Mýrdal och söder om Mýrdalsjökull. Två mätare övervakar Eyjafjallajökull, en vid Ásólfsskálaheiði i söder och en vid Smjörgil nära Gígjökull i norr.

De brittiska myndigheternas förhoppning är att de nya mätstationerna ska göra att sannolikheten för att förutsäga ett utbrott ökar något. Kostnaden för de nya mätinstrumenten är 100 000 pund.

Brian Baptie, chef över jordskalvssektionen vid British Geological Survey, säger till RÚV att oron för konsekvenserna vid ett stort utbrott från Katla ligger bakom beslutet.

Island och Storbritannien undertecknade nyligen också ett samarbetsavtal om vulkanövervakning. Enligt ett pressmeddelande rör det sig främst om forskningssamarbete.

Här kan du läsa mer om Eyjafjallajökull och här se ett BBC-inslag om hur vulkanen blivit en turistattraktion.