fredag 7 januari 2011

Björk och Ómar Ragnarsson i karaokeduett


I går gick startskottet för Björks karaokemaraton i Norræna húsið i Reykjavík. Tillsammans med Ómar Ragnarsson sjöng hon "Þrjú hjól undir bílnum", en låt som han sjöng in 1965. Andra som dök upp under premiärdagen var FM Belfast, Megas och handbollsstjärnan Ólafur Stefánsson - som också berättade att han lämnat Självständighetspartiet på grund av att han inte delar dess syn på förvaltningen av naturtillgångar - som tillsammans med Páll Óskar sjöng "Allt fyrir ástina". Och borgmästaren Jón Gnarr och komikern Sigurjón Kjartansson återuppväckte duon Tvíhöfði och spelade i deras öron världens bästa låt, Bubbi Morthens och Egós "Fjöllin hafa vakað", som Jón Gnarr också använde i tv-serien "Dagvaktin".

Målet med karaokefesten är att samla 35 000 namnunderskrifter för att på så sätt tvinga fram en folkomröstning för att säkra statlig ägo av isländska naturtillgångar och stoppa försäljningen av energibolaget HS Orka till svensk-kanadensiska Magma Energy. Björk och hennes kollegor har hittills kommit en bra bit på väg - över 30 000 islänningar har nu skrivit under namninsamlingen.

Maratonkaraoken pågår åtminstone i dag och i morgon. Det går även att sjunga karaoke för miljön i Bolungarvík, Selfoss, Akureyri och Skagaströnd. På flera platser i landet - Höfn, Stykkishólmur och Egilsstaðir bland annat - arrangeras mer informella karaokekvällar.

Här kan du läsa mer om Björks karaokemaraton och här, här, här och här se webb-tv från Norræna húsið.