onsdag 26 januari 2011

Dominos skuld: 852 713 pepperonipizzor

Hur mycket pengar går det egentligen att förlora på att baka pizza? Isländska Dominos har skulder på 1,1 miljarder isländska kronor. Eller närmare bestämt 852 713 pepperonipizzor - plus ränta.

Pizza-Pizza är det isländska bolag som driver kedjan Dominos på Island. Under 2009 gjorde Pizza-Pizza 200 miljoner isländska kronor i förlust. Totalt uppgick skulderna enligt årsredovisningen till 1,8 miljarder, och tillgångarna till 700 miljoner.

Nu har det skuldsatta bolaget tagits över av långivaren Landsbanki, som söker efter en köpare som vill driva Dominos vidare. Banken uppges enligt DV snegla på Skúli Gunnar Sigfússon, som grundade Subway på Island.

Dominos skulder är så höga att det amerikanska moderbolaget Dominos International har börjat undra hur den isländska grenen kunnat göra så enorma förluster och vara så skyhögt belånat.

För att bli kvitt det negativa egna kapitalet krävs nämligen intäkter motsvarande 852 713 pepperonipizzor - eller 367 892 familjepizzor med tomat, ost, pepperoni, skinka, svamp, jalapeno, vitlök, färskost och svartpeppar. Den som dessutom tänker betala för råvaror, lokaler, personal och annat plus betala räntan på lånet behöver baka sisådär 13 miljoner pepperonipizzor för att täppa till hålet i företagets plånbok.

Magnús Kristinsson, investerare och fiskebaron på Västmannaöarna, drev Dominos åren före kraschen. Miljardskulden härrör dock från tiden då Birgir Bieltvelt ägde bolaget. Han har tidigare haft affärer med Baugur och Björgólfur Thor Björgólfsson. Det lån som tynger Pizza-Pizza tecknades under tiden när Björgólfur Thor Björgólfsson var verksam inom Straumur-Burðarás.

Úlfar Steindórsson ansvarar för Pizza-Pizza för Landsbankis räkning. Han säger till DV att det för honom är ett enda stort frågetecken hur det går att göra så stora förluster på att sälja pizza i det snabbmatstokiga Island:
"Om du frågar mig så förstår jag inte det resultatet. Jag förstår inte hur man når det resultatet. Det finns inte mer att säga om det."
Dominos öppnade på Island 1993. I dag finns 14 Dominos-restauranger i landet: Sju i Reykjavík, två i Kópavogur samt en i Garðabær, Hafnarfjörður, Akureyri, Akranes och Keflavík.

Här kan du läsa mer om isländska snabbmatskedjor.