söndag 23 januari 2011

Facebookskämt om isbjörnar lurade polisen

Sommaren 2008 fick polischefen Stefán Vagn Stefánsson i Sauðárkrókur larm om två isbjörnar som simmade i land på Island. Sedan dess har det enbart rört sig om falska alarm. En natt strax före julafton fick polisen ett tips om att tre isbjörnar befann sig på isflak nära kusten.

Isranden tar sig allt närmare den isländska kusten, vilket innebär att myndigheterna inte enbart övervakar isens utbredning för sjöfartens skull, utan även spanar efter isbjörnar på drift. Under de två senaste åren har tre isbjörnar tagit sig i land på norra Island.

Två av dem blev Stefán Vagn Stefánssons ansvar som polischef i Sauðárkrókur. Och vid 01.30-tiden ett par dagar före julafton trodde han att det var dags igen.

Polisen fick via telefon ett anonymt tips som ledde dem till en Facebook-sida tillhörande kaptenen på en trålare som befann sig vid Skagafjörður nära fastlandet. Kaptenens senaste uppdatering bestod av en bild på tre isbjörnar och några korta ord om att han nyss sett djuren driva på ett isflak mot fastlandet.

Stefán Vagn Stefánsson fick kännedom om meddelandet under natten, men bestämde sig efter att ha funderat över vilka åtgärder som behövde vidtas för att avvakta till morgonen. Och lagom till morgonkaffet visade det sig att det hela var fejk.

Stefán Vagn Stefánsson säger till Morgunblaðið att det rör sig om ett skämt mellan arbetskamrater som spårade ur:
"Några besättningsmän kom åt kaptenens dator och lade in det här på hans sida. ... Jag har talat med kaptenen och allt är bra mellan oss, och det blir inga efterverkningar från vår sida på grund av det här. ... Det var ett arbetsplatsskämt som gick för långt."
Stefán Vagn Stefánsson berättar i Morgunblaðið att de falska isbjörnslarmen har blivit betydligt fler efter sommaren 2008. Den här gången tycktes informationen dock för osannolik för att utlösa full beredskap:
"Med tanke på historien kan vi inte göra annat än att ta sådant på allvar. Vi hade varit i kontakt med kustbevakningen de senaste dagarna just för att havsisen hade kommit ganska nära."
Här kan du läsa mer om falska isbjörnsalarm.