lördag 22 januari 2011

Havarí stänger i Reykjavík - men inte för gott


Havarí skulle bara finnas i tre månader. Det blev sjutton - men den 29 januari stänger butiken dörrarna för gott för att ge plats åt ett hotell. Men ägarna vill öppna nytt på annan plats i Reykjavík.

Svavar Pétur Eysteinsson och Berglind Häsler flyttade hösten 2009 från Seyðisfjörður till Reykjavík för att öppna Havarí. Butiken öppnade lagom till festivalerna Réttir och Iceland Airwaves och skulle bli kvar över julruschen.

Men försäljningen gick bättre än väntat, och kombinationen av musik- och kulturbutik, utställningar och konserter lockade oväntat många kunder till lokalen på Austurstræti.

Den 29 januari är det dock definitivt slut. Hyreskontraktet löper ut och på adressen ska det i stället bli ett hotell. Prinspóló och FM Belfast spelar på avslutningsfesten samtidigt som varulagret reas ut.

Men Svavar Pétur Eysteinsson utesluter inte en återkomst för Havarí. Han säger till Fréttablaðið att butiken kan öppna på en ny lokal redan till våren:
"Det här är ingen guldgruva men det bär sig, hur otroligt det än kan tyckas. Det här skulle först vara ett försök på tre månader, men vi fortsatte hela tiden. Men vi måste medge att sommarturisterna har gjort det möjligt för oss att fortsätta under de svartaste vintermånaderna."
Exakt hur framtidsplanerna ser ut återstår att se. Svavar Pétur Eysteinsson säger till Fréttablaðið att arbetet med Havarí har varit så roligt och givande att det alltså sannolikt blir en fortsättning:
"Det har varit mycket krävande och det är bra att få lite vila över de svartaste midvinterdagarna, gå in i skinnet och se sig omkring för att se vad vi vill göra. Vi vill öppna på nytt på något sätt någonstans."
Här kan du läsa mer om Havarí och ovan se webb-tv från butiken.