torsdag 20 januari 2011

Hoppstjärtar med vårkänslor i Siglufjörður

Det är inte små paddor som regnar från himlen över Siglufjörður. Utan millimeterstora insekter som har fått vårkänslor och färgar den töande snön svart.

Efter ett väderomslag vaknade befolkningen i Siglufjörður upp till ett smältande snötäcke som på sina håll var fullt av små krälande svarta krabater. Det rör sig om hoppstjärtar, insekter som sällan blir större än fem millimeter, som har fått vårkänslor av tövädret med värme och fukt och börjat krypa upp till ytan.

Att hoppstjärtarna ger sig ut på synliga äventyr mitt i vintern tillhör ovanligheterna. Varför insekterna fattat tycke för just det här januarivädret kan dock inte insektsexperten Erling Ólafsson förklara, skriver Siglfirðingur.

På Island finns enligt Náttúrufræðistofnun Íslands över 100 olika typer av hoppstjärtar. 124 arter har också fått isländska namn. Sannolikt är dock artrikedomen ännu större eftersom forskningen på området har kommit gång först under de senaste åren.

Hoppstjärtar är vanliga djur även om få lägger märke till dem i vardagen. De bidrar till det naturliga kretsloppet genom att bryta ned vissa ämnen och sätta i sig förmultnande växter och annat i naturen.

Foto: Halldór Logi Hilmarsson