tisdag 25 januari 2011

Höstpremiär för Heimsendir

Heimsendir får premiär i höst. Tv-serien växte fram i samarbete med Jón Gnarr, men Reykjavíks borgmästare har inte längre tid att göra en av huvudrollerna. Men han kommer att dyka upp i en liten biroll.

Idén till Heimsendir växte fram under arbetet med Næturvaktin och dess efterföljare. Jón Gnarr berättade självupplevda historier under sin tid som anställd inom mentalvården. Så småningom gick det upp för Jón Gnarr, Ragnar Bragason, Pétur Jóhann Sigfússon, Jörundur Ragnarsson och Ævar Grímsson att här fanns material till en ny serie.

Men Bästa partiet kom emellan, och Jón Gnarr har inte längre möjlighet att göra en av huvudrollerna. Men han kommer att göra ett gästspel i en biroll. Regissören Ragnar Bragason säger till Fréttablaðið att Heimsendir också rör sig i en sluten miljö, men med ett betydligt rikare persongalleri än Næturvaktin:
"Det här är en så stor serie. Det är en helt otrolig mängd människor som dyker upp. Vi har ett helt mentalsjukhus."
Heimsendir utspelar sig alltså på en psykiatrisk klinik. Manuset ska bli klart under våren och inspelningen av serien börjar i juni. Det blir premiär på Stöð 2 i höst:
"Senast byggde vi vidare på den grund som skapades i Næturvaktin. ... Den här gången skapar vi ett nytt persongalleri från grunden. Undersökningarna och förberedelsearbetet har varit omfattande, framför allt på grund av ämnet. Vi har lärt oss känna den här världen, fakta och saker med koppling till den värld som dem som kämpar mot psykisk sjukdom lever i."
Ragnar Bragason saknar alltjämt en av huvudrollsinnehavarna, den flicka som i tv-serien ska spela Pétur Jóhann Sigfússons dotter. Men han säger till Fréttablaðið att förberedelserna i övrigt snart är avklarade:
"Vi har träffat många som har kämpat mot psykiska sjukdomar och många som har arbetat inom det här systemet. Psykiatriker, yrkesterapeuter, psykologer - vi har gjort en stor hemläxa."
I kväll är det premiär för Dagskiftet (Dagvaktin) i finska Yle.

Här kan du läsa mer om Heimsendir.

Foto: Johannes Jansson/Norden.org