söndag 30 januari 2011

Iceland Airwaves ger miljonintäkter

Hälften av besökarna på Iceland Airwaves är utlänningar. Och de gjorde av med 313 miljoner isländska kronor under festivaldagarna i Reykjavík. Dessutom betyder festivalen mångmiljonintäkter för flygbolagen och turistattraktioner i flera andra kommuner.

Útflutningsskrifstofa íslenskrar tónlistar, ÚTÓN, har i en rapport räknat på vad Iceland Airwaves betyder för Reykjavík. Årets festival besöktes av 2 215 utlänningar, vilket motsvarar 48 procent av de totala besökssiffrorna.

De utländska gästerna stannade i snitt i Reykjavík i 5,5 dagar och gjorde av med totalt 313 miljoner isländska kronor, vilket omräknat till dagens priser är en ökning med 22 procent jämfört med 2005 års festival. Varje turist spenderade dagligen 25 000 kronor i Reykjavík.

Flyget till och från Island är inte inräknat i beloppet. De intäkterna beräknas till minst 130 miljoner isländska kronor. Dessutom betyder festivalen inkomster även för hela sydvästra Island eftersom många besökare dessutom passar på att se sig omkring utanför huvudstaden.

För 73 procent av festivalbesökarna var Iceland Airwaves huvudskälet till Islandsresan. 98 procent av gästerna var nöjda eller mycket nöjda med festivalen.

Grímur Atlason, vd för Iceland Airwaves, säger till DV att han uppskattar de totala intäkterna till omkring en halv miljard. Och han anser dessutom att musiken är en av Islands få pålitliga exportvaror:
"Jag har alltid sagt att min favoritfinansviking är Björk. Det hon har gjort kan inte mätas i pengar. ... Hon är vår enda exportvara som har gått bra över längre tid."
Björk öppnade enligt Grímur Atlason dörren för det utländska intresset för isländsk musik som Sigur Rós och film. Det mesta andra tycker Grímur Atlason har varit en enda röra - vare sig det gäller lammkött till USA eller butiker på Oxford Street.