tisdag 11 januari 2011

Isländska politiker och sociala medier: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är Islands största parti med 20 mandat i alltinget. Men när det gäller sociala medier ser det inte lika bra ut. Få av ledamöterna är regelbundet aktiva och förvånansvärt många lade ned nätarbetet i samband med alltingsvalet 2009.

Snittbetyget för Socialdemokraterna är 2,4 av 5 - näst sämst av alla partier i alltinget.

Árni Páll Árnason: Finansmarknadsministern har en sparsamt uppdaterad hemsida som samlar egna artiklar. Har aldrig varit särskilt frekvent uppdaterad. På bloggen hos Pressan har han inte skrapat ihop mer än totalt tre inlägg. Twittrar inte och har inte uppdaterat på Facebook på nästan två år.
Betyg: 2.

Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir: Alltingets talman har av naturliga skäl legat ganska lågt i den politiska debatten. Hemsidan har inte uppdaterats på nästan ett år. Twittrar inte men finns på Facebook. Har dock liksom partikamraten Árni Páll Árnason inte uppdaterat på snart två år.
Betyg: 2.

Björgvin Guðni Sigurðsson: Socialdemokraternas gruppledare har låtit hemsidan försvinna ut i cyberrymdens svarta hål och nöjer sig nu för tiden med en blogg hos Pressan. Björgvin Guðni Sigurðsson skriver sporadiskt och snittar ett par inlägg i månaden.
Betyg: 3.

Guðbjartur Hannesson: Hälso- och sjukvårdsministern bloggade intensivt i ett par månader, men nu är det snart två år sedan Guðbjartur Hannessons blogg uppdaterades. Finns på Facebook men inte på Twitter.
Betyg: 2.

Helgi Hjörvar: Är en av de socialdemokrater som är mest aktiv inom sociala medier, men ändå långt ifrån att vara någon av aktivitetstopparna inom alltinget. Finns på Facebook, twittrar enligt mönstret Helgi ... följt av vad han pysslar med i nuläget samt bloggar emellanåt på sin hemsida.
Betyg: 3.

Jóhanna Sigurðardóttir: Statsministern tycks inte ha mycket tid eller intresse av sociala medier. Hemsidan uppdateras sporadiskt med nya inlägg, artiklar och tal, men hon var betydligt mer aktiv under åren i opposition. Finns på Facebook - om än ej på egen hand - men inte på Twitter, där dock hennes departement, Forsætisráðuneytið, har ett Twitterkonto.
Betyg: 2.

Jónína Rós Guðmundsdóttir: Är bitvis en ganska aktiv bloggare hos Eyjan, där hon lägger ut egna anföranden från alltinget samt skriver en del om bland annat glesbygds-, närings- och miljöfrågor. Jónína Rós Guðmundsdóttir finns även på Facebook.
Betyg: 3.

Katrín Júlíusdóttir: Näringsministern är en av regeringens flitigaste när det gäller sociala medier. Innehållet är dock snäppet tunnare. Bloggen innehåller främst pressmeddelanden och länkar till tidningsartiklar, på Twitter puffar hon för blogginläggen och så har hon också ett konto på Facebook.
Betyg: 3.

Kristján L. Möller: Hemsidan är bortplockad, och den tidigare kommunikations- och kommunministern finns varken på Facebook eller Twitter.
Betyg: 1.

Magnús Orri Schram: Alltingsledamoten har twittrat vid två tillfällen - i badet och vid ett möte. Hemsidan är hyfsat informativ men Magnús Orri Schram bloggar flitigare hos Pressan. På Facebook har han inte uppdaterat på snart två år.
Betyg: 3.

Mörður Árnason: Skriver skitsura och upprörda blogginlägg hos Eyjan, vilket gör alltingsledamoten till en av de mest intressanta socialdemokraterna att följa. Mörður Árnason går ständigt till angrepp mot Självständighetspartiet och försvarar ivrigt det konstitutionella tinget. Finns på Facebook men däremot inte på Twitter.
Betyg: 3.

Oddný G. Harðardóttir: Ingen hemsida, ingen Facebook, ingen Twitter men tre blogginlägg hos Pressan.
Betyg: 2.

Ólína Þorvarðardóttir: En av de flitigaste socialdemokratiska bloggarna. Skriver regelbundet hos Eyjan om aktuella politiska frågor - från glesbygdspolitik till personkonflikter i alltinget. Ólína Þorvarðardóttir har ett konto på Facebook men twittrar inte.
Betyg: 3.

Róbert Marshall: Skriver då och då nya inlägg på hemsidan, som till lika stora delar handlar om politik som friluftsliv. Använder även Facebook.
Betyg: 3.

Sigmundur Ernir Rúnarsson: Är ganska aktiv på den egna hemsidan som regelbundet fylls på med nya inlägg. Skriver främst om olika landsbygdsfrågor. Har dessutom ett konto på Facebook.
Betyg: 3.

Sigríður Ingibjörg Ingadóttir: Utropar alltjämt på den egna hemsidan att hon gjorde fint ifrån sig i provvalet - i mars 2009. Bloggen tycks alltså ha somnat in. Hennes sida på Facebook är heller inte färskare än så.
Betyg: 2.

Skúli Helgason: Har inte bloggat hos Eyjan sedan presidenten Ólafur Ragnar Grímsson bestämde sig för att inte godkänna Icesave-lagen. Att skräpkommentarer om gratis tarotläsningar och dejtingsugna kvinnor överöser bloggen antyder förmodligen att Skúli Helgason inte bekymrar sig särskilt mycket om den. Twittrar inte men finns på Facebook.
Betyg: 2.

Valgerður Bjarnadóttir: Tycks ha tappat farten i bloggandet de senaste månaderna, men skriver periodvis flitigt hos Eyjan. Är en varm anhängare av det konstitutionella tinget och har ett stort intresse för fiskepolitik. Har också ett konto på Facebook.
Betyg: 3.

Þórunn Sveinbjarnardóttir: Den tidigare miljöministern tycks ha tappat bloggsuget. Det är nu drygt ett halvår sedan hon uppdaterade sin blogg hos Eyjan. Är ännu sömnigare på Facebook där hon inte uppdaterat på två år.
Betyg: 2.

Össur Skarphéðinsson: Utrikesministern har ett rykte om sig att ha ett hett temperament. Synd bara att Össur Skarphéðinsson inte delar med sig av det lite mer. Hemsidan är stendöd sedan länge, och han finns varken på Facebook eller Twitter.
Betyg: 1.

Islandsbloggen i morgon: Självständighetspartiet.
Tidigare: Gröna vänstern.

Fotnot: Undersökningen är gjord den 27 december 2010.