torsdag 13 januari 2011

Isländska politiker och sociala medier: Framstegspartiet

Det är kvinnorna som räddar Framstegspartiets betyg i sociala medier. Siv Friðleifsdóttir, Vigdís Hauksdóttir och Eygló Harðardóttir tillhör samtliga de flitigaste bloggarna bland alltingets ledamöter och snittar en fyra i betyg. De sex männen i partiets alltingsgrupp får däremot nöja sig med snittbetyget 1,83.

Snittbetyget för Framstegspartiet är 2,55 av 5 - näst bäst av alla partier i alltinget. Men det är jämnt nedåt. Avståndet till Socialdemokraterna på fjärdeplatsen är bara 0,15 poäng.

Birkir Jón Jónsson: Var länge aktiv både på den egna bloggen och hos Pressan. Var då bland annat mycket aktiv i Icesave-debatten. Nu har det snart gått ett år sedan det senaste inlägget, men finns på Facebook.
Betyg: 2.

Eygló Harðardóttir: Driver en av alltingets mest uppdaterade och läsvärda bloggar där hon kommenterar aktuella händelser. Eygló Harðardóttir är förstås kritisk till regeringens politik, men lyckas ofta linda in kommentarerna i ironi. Har dessutom ett konto på Facebook men finns inte på Twitter.
Betyg: 4.

Guðmundur Steingrímsson: Lyckades under ett drygt halvår snitta ett inlägg i månaden hos Pressan, men har nu inte bloggat sedan juni förra året. Den egna bloggen är inte uppdaterad sedan december 2007. Finns på Facebook.
Betyg: 2.

Gunnar Bragi Sveinsson: Framstegspartiets gruppledare förbrukar möjligen sin energi i talarstolen där han brukar vara en av alltingets flitigaste. På Facebook hänvisar han till sin blogg där han inte skrivit ett enda inlägg.
Betyg: 1.

Höskuldur Þórhallsson: En av Framstegspartiets mest högljudda politiker som dock är förhållandevis tystlåten i sociala medier. Höskuldur Þórhallsson nöjer sig med ett konto på Facebook.
Betyg: 1.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson: Partiledaren bloggade hos Eyjan under ett halvår, och finns dessutom på Facebook.
Betyg: 2.

Sigurður Ingi Jóhannsson: Driver en periodvis regelbundet uppdaterad blogg där han diskuterar frågor som arbetslösheten, Icesave och nedskärningarna inom välfärdssystemet. Har även ett konto på Facebook.
Betyg: 3.

Siv Friðleifsdóttir: Kanske den politiker i hela alltinget som delar med sig mest av sin vardag. Hemsidan innehåller utöver en oregelbundet uppdaterad blogg också en dagbok med mängder av bilder - från julens osttallrik till partimöten. Siv Friðleifsdóttir är dessutom aktiv på Facebook.
Betyg: 4.

Vigdís Hauksdóttir: Är en av alltingets flitigare bloggare. Vigdís Hauksdóttir skriver på hemsidan om allt från Nordiska rådets bristande miljötänkande till Icesave-motståndet. Uttrycker sig emellanåt drastiskt och rubrikvänligt. På Twitter har hon dock inte uppdaterat på ett år och på Facebook inte på nästan två år. Där har hon dock även ett färskare konto.
Betyg: 4.

Islandsbloggen i morgon: Rörelsen.
Tidigare: Självständighetspartiet, Socialdemokraterna, Gröna vänstern.

Fotnot: Undersökningen är gjord den 27 december 2010.