lördag 29 januari 2011

Lay Low gör skiva med isländsk lyrik

Lovísa "Lay Low" Elísabet Sigrúnardóttirs nästa projekt blir ett album med tonsatta dikter skrivna av kvinnliga isländska poeter. Inspelningarna börjar i maj.

Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir dammsuger just nu Reykjavíks antikvariat och bibliotek på jakt efter lyrik signerad kvinnliga inhemska poeter. Vilborg Dagbjartsdóttir och Margrét Jónsdóttir är några av de förtattare vars dikter sannolikt kommer att tonsättas till nästa album med Lay Low.

Den kommande plattan är Lay Lows tredje fullängdare. Och den här gången överger Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir de engelska texterna. Hon säger till Fréttablaðið att det aldrig varit aktuellt att skriva egna texter på isländska:
"Jag är väldigt ivrig eftersom jag länge har längtat efter att göra en platta på isländska, men jag är inte tillräckligt bra på att skriva isländska texter."
Inspelningarna väntas börja i maj tillsammans med Magnús Árni Øder. Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir har nyss börjat tonsätta favoritdikterna. Hon håller också på att skaffa sig tillstånd från rättighetsinnehavarna:
"Jag läser nästan alla diktsamlingar av isländska kvinnor som jag kommer över. ... Om det är någon dikt som berör mig eller är tänkvärd tar jag den och sparar i en hög. Så när jag är på humör försöker jag att skriva låtar till dikterna. Jag har små bitar av låtar och tänker att fortsätta att komponera fler bitar och välja ut de bra till skivan."
Turerna till bibliotek och antikvariat har inte bara fått henne att upptäcka poeter hon tidigare inte kände till. Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir säger till Fréttablaðið att de också har gjort henne till något av en boksamlare:
"Jag har läst ganska mycket lyrik och har mycket kvar. Det är också fantastiskt roligt eftersom jag har fått ett sidointresse till det här: att samla böcker."
Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Lay Lows "Flatey".