tisdag 25 januari 2011

Mervyn King: Davíð Oddsson ljuger om Icesave

Den brittiske centralbankschefen Mervyn King var beredd att avskriva Icesave-fordringarna. Det hävdar hans tidigare isländske kollega Davíð Oddsson. Men nu bemöter Mervyn King uppgifterna - och hävdar att Davíð Oddsson ljuger.

I Viðskiptablaðiðs nyårsintervju med Davíð Oddsson, tidigare chef för Seðlabanki Íslands, hävdar han att Mervyn King lovade att den brittiska statens fordringar för Icesave skulle avskrivas. Bank of England skulle inte kräva någon ersättning om insättningsgarantin skulle utlösas. Löftet ska han ha fått under ett telefonsamtal ett par månader före banken kraschade.

Davíð Oddsson säger i intervjun att han välkomnade beskedet och att han tackade för de goda nyheterna. Han hävdar även att samtalet finns inspelat - men att det inte kan offentliggöras eftersom Bank of England inte gett sin tillåtelse till detta.

Uppgifterna om samtalet finns även i förre finansministern Árni M. Mathiesens bok Árni Matt - Frá bankahruni til byltingar. Han återberättar uppgifterna från Davíð Oddsson och säger att centralbankschefen hade tolkat Mervyn Kings ord på det sättet att Storbritannien inte tänkte kräva Island på insättningsgarantin gällande Icesave vid en kollaps. Det beskedet ska också ha glatt regeringen.

Davíð Oddsson är också av åsikten att den isländska staten inte har något ansvar för insättningsgarantin. Något sådant uttrycks nämligen inte i regelverket.

Så blev det dock inte. Den brittiska regeringen såg till så att Landsbanki terrorstämplades tillsammans med både finansdepartementet och centralbanken, och skickade räkningen för insättningsgarantin till den isländska regeringen.

Mervyn King kommenterar nu för första gången Davíð Oddssons uppgifter. En talesperson säger till The Guardian att den isländske centralbankschefen ljuger:
"The accusation is completely untrue. The governor told David Oddsson he had to act in the interests of Iceland. The governor had been urging the central bank of Iceland for many months to reduce the size of its banking system. He wrote to Mr Oddson on 23 April 2008 making this point clearly."
Ord står alltså mot ord. Inspelningen av samtalet uppges finnas vid Seðlabanki Íslands. Utrikesnämnden begärde en kopia av bandet i samband med utredningen av finanskraschen, men fick enligt Davíð Oddsson avslag eftersom Bank of England inte gett sin tillåtelse till ett offentliggörande. Mervyn King uppges nämligen inte ha känt till att samtalet bandades.

De nya uppgifterna diskuterades i alltinget i går. Två nämnder har nu mot löfte om sekretess fått ta del av utskrifter av samtalet, men vad som där framkom är alltjämt en hemlighet.

Þór Saari, alltingsledamot för Rörelsen, säger till Vísir att han ogillar att utskriften inte blir tillgänglig för allmänheten:
"Vi får de här upplysningarna och är skyldiga att hålla dem konfidentiella, men sådant hemlighetsmakeri kan få mycket allvarliga konsekvenser och utgjorde i själva verket grunden för den krasch som inträffade här. ... Det är en ytterst onormal situation och det kommer att krävas att alla dokument offentliggörs om frågan blir föremål för en folkomröstning."
56,4 procent är för ett godkännande av Icesave-avtalet medan 43,6 procent säger nej. Men många har alltjämt ingen uppfattning i frågan - 46 procent av de tillfrågade skulle antingen rösta blankt eller inte alls. Det visar en opinionsmätning publicerad i Fréttablaðið.

Stödet för uppgörelsen är störst bland Socialdemokraternas sympatisörer, där 71 procent säger ja till avtalet. Den åsikten delar 60 procent av Framstegspartiets väljare, 56 procent av Gröna vänsterns och 47 procent av Självständighetspartiets anhängare.

Här kan du läsa mer om Davíð Oddsson och här mer om Icesave.