fredag 21 januari 2011

Misstänkt spiondator hittad i alltinget

En misstänkt spiondator påträffades i ett tomt rum i alltinget i februari förra året. Datorn var uppkopplad mot alltingets intranät. När polisen försökte undersöka datorn raderades automatiskt all information i den.

Datorn hittades den 2 februari 2010. Den hade kopplats in på alltingets intranät och stod i ett oanvänt rum på femte våningen bredvid Rörelsens och Självständighetspartiets lokaler i parlamentsbyggnaden i Reykjavík. Nu finns det misstankar om att datorn har använts för spioneri - men av vem eller vilka är inte känt, skriver Morgunblaðið.

Så fort datorn kopplades bort från intranätet startades ett riggat program som omedelbart raderade all information. På datorn fanns heller inga kännetecken som serienummer eller fingeravtryck, vilket får polisen att misstänka att proffs ligger bakom installationen.

Polisen tror att datorn har använts för att automatiskt ladda ned och vidareförmedla information till andra datorer. Det finns i nuläget ingen misstänkt, men den som placerade datorn i rummet har alltså lyckats ta sig in i alltinget utan att väcka misstankar.

Övervakningskamerorna i korridoren var vid tiden för fyndet trasiga, och där finns således inget material att hämta. Polisen har heller inte hört sig för bland alltingets ledamöter om de sett något misstänkt i huset, rapporterar Morgunblaðið.

Efter en veckas fruktlösa undersökningar gav polisen upp hoppet om att hitta några kännetecken i datorn som skulle kunna leda spåret vidare. Helgi Bernódusson, kontorschef vid alltinget, säger till Morgunblaðið att misstankarna är allvarliga och att de föranledde en översyn av säkerheten:
"Vi gick igenom alla våra säkerhetsfrågor i kölvattnet av det här mötet. Vi har gjort en ny åtgärdsplan och granskat hela vårt säkerhetssystem, och förstärkt och förbättrat det."
Morgunblaðiðs avslöjande väckte häftiga reaktioner i alltinget i går. Många var mycket kritiska mot att enbart statsminister Jóhanna Sigurðardóttir informerades om fyndet. Oppositionsledaren Bjarni Benediktsson kallade det misstänkta spioneriet för "en direkt attack mot alltinget". Andra hävdade att hemlighållandet bidragit till att skapa en falsk bild av säkerheten i parlamentet.

Debatten fick talmannen Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir att bryta tystnaden om den misstänkta spiondatorn. Hon sade att datateknikernas utredning visade att datorn sannolikt hade en begränsad tillgång till information från alltinget, och att det inte fanns några tecken på att den hade kommit över känsliga upplysningar. Enligt Morgunblaðið är det dock inte uteslutet att alltingsledamöternas e-post kunnat bevakas genom datorn.

I samråd med polisen och dataavdelningen tog Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir av säkerhetsskäl beslutet att inte berätta om det mystiska fyndet. Trots att det har gått snart ett år sedan datorn hittades har polisen inte kommit närmare en lösning på gåtan.

I Morgunblaðið spekulerades det om att Wikileaks skulle kunna vara inblandat i datoraffären med hänvisning till att Rörelsen tillsammans med Självständighetspartiet hade tillgång till rummet - och Rörelsens Birgitta Jónsdóttir var tidigare aktiv inom Wikileaks. Julian Assange och andra Wikileaks-aktivister ska också enligt Þór Saari, alltingsledamot för Rörelsen, ha besökt byggnaden vid flera tillfällen mellan december 2009 och februari 2010.

Birgitta Jónsdóttir säger till DV att hon utgår från att avslöjarsajten inte är inblandad:
"Det är inte i Wikileaks anda att göra så här. De är mellanhanden som tar emot kuvertet men de åker inte och hämtar det. Åtminstone inte såvitt jag vet. Det är mycket spekulationer om att vem som helst kan komma upp där (i alltinget). ... Jag läste att den (datorn) förstörde allt när den kopplades bort. Det är precis som i James Bond-filmerna."
Kristinn Hrafnsson, talesperson för Wikileaks, säger i Vísir att organisationen inte har något med det misstänkta spioneriet att göra och inte sysslar med dataintrång. Att antyda att Wikileaks skulle ligga bakom är enligt honom ett beteende som påminner om hur amerikanska politiker försöker smutskasta sajten:
"Jag förvånas över den snedvridna debatten som sköljer över Island på grund av en påträffad dator i alltingets kontorsbyggnad för knappt ett år sedan. Det är i synnerhet mycket allvarligt att vissa ledamöter försöker koppla Wikileaks till det påstådda lagbrottet. Det är under alltingets värdighet och helt oacceptabelt."
Birgitta Jónsdóttir läste under debatten poeten Páll J. Árdals dikt Rådet (originalet Ráðið är rimmat och grejer, men det får vi leva utan i den här snabbslasköversättningen):
Om du tänker vanhedra en oskyldig man
så säg om honom aldrig någon bestämd skam
men låt så i stället antyda
att du vet att han arbetat ihop till det
och ber dig någon att bevisa anklagelserna
så säger du att det finns tillräckliga skäl
men att du karlns brister helst vill dölja
det torde varje sant kristen människa förstå
Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttir och Wikileaks.