
Birgitta Jónsdóttir, alltingsledamot för Rörelsen, var tidigare aktiv inom Wikileaks. Amerikanska myndigheter kräver nu att mikrobloggen Twitter lämnar ut all tillgänglig information om henne och ytterligare tre personer med kopplingar till nätverket.
Birgitta Jónsdóttir anser sig inte ha något att dölja eller ha gjort något brottsligt i sitt samröre med Wikileaks. Hon säger till DV att undersökningen är en del av myndigheternas ansträngningar att få sajtens talesperson Julian Assange utlämnad till USA och åtalad för spioneri eller terrorism:
"Jag ser allvarligt på det här. De kanske är redo att rota i mina grejer på Facebook. Jag vet inte. Inte för att jag har något att dölja. Mindre än så. Men jag sitter i utrikesnämnden och jag är i alltingets Nato-nämnd och det är oacceptabelt om jag inte kan resa till USA på konferenser utan att riskera att hamna i förhör. Jag vill vara säker på att jag kan resa dit och om de vill diskutera det här så kan de göra det genom det isländska systemet."Hon säger vidare till DV att de amerikanska myndigheterna inte kommer att lyckas skrämma henne till tystnad. I stället väcker deras åtgärder enbart ilska. Birgitta Jónsdóttir överväger ändå att ställa in ett planerat USA-besök där hon ska föreläsa om just yttrandefrihet. Advokater har gett henne rådet att stanna hemma eftersom hon riskerar att gripas i USA:
"Det här visar även deras brist på respekt inför andra länder. De borde snarare lägga tid och pengar på att undersöka hur det kommer sig att så många oskyldiga medborgare har dödats i Irak och Afghanistan under deras vakt."Rörelsen protesterar också i ett uttalande mot de amerikanska myndigheternas agerande och hävdar att det visar USA:s ointresse av att försvara yttrandefriheten och den personliga friheten samtidigt som amerikanska styrkor mördar oskyldiga civila på löpande band i Irak.
Den isländska regeringen reagerar kraftigt på de amerikanska undersökningarna. Össur Skarphéðinsson säger till RÚV att Birgitta Jónsdóttir ska försvaras "med näbbar och klor". Han har också kallat USA:s ambassadör, Luis E. Arreaga, till ett möte för att protestera mot att en alltingsledamot utan skäl dragits in i en brottsutredning.
Ögmundur Jónasson säger till Vísir att det är "allvarligt" att amerikanska myndigheter söker efter personlig information om en folkvald politiker. Han anser vidare att Wikileaks inte är någon enbart amerikansk angelägenhet, utan att kampen för genomskinlighet och yttrandefrihet är universell:
"Den information som har kommit ut och läckts, till exempel från stridsområden i Irak och Afghanistan, skadar ingen utom dem som främjar illdåden."Árni Þór Sigurðsson, alltingsledamot för Gröna vänstern och ordförande för alltingets utrikesnämnd, stämmer i Morgunblaðið in i kritiken mot det amerikanska agerandet:
"Jag anser att de som framför de här kraven är på hal is."Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson tycker däremot att regeringen överreagerar på de amerikanska undersökningarna. Han säger till Morgunblaðið att det är naturligt att de utreder vad de anser kunna vara brottsligt:
"Jag har fortfarande inte begripit vad som är så allvarligt med att amerikanska myndigheter utreder något som de enligt sina lagar anser vara straffbart. Är det Birgittas uppfattning att det är helt okej att med olagliga metoder bryta sig in i amerikanska myndigheters dokument och distribuera dem, men när amerikanska myndigheter ska utreda saken och begära ut data genom domstol - då är det en mycket allvarlig sak?"Bjarni Benediktsson jämför i Morgunblaðið den amerikanska myndigheten med hur förre statsministern Geir H. Haarde behandlades i samband med den parlamentariska utredningen av finanskraschen:
"Vilken princip är det som amerikanerna bryter emot? Det är inte länge sedan man tyckte att det var fullt normalt att Islands tidigare statsminister fick finna sig i att all hans e-post skulle tas i beslag utan domstolsbeslut. Inklusive allt som rörde hans privatliv och gick att hitta i de här mejlen. Det gjordes ingen åtskillnad däremellan."Birgitta Jónsdóttir reser i dag till Kanada för att tala vid en kongress. Hon skulle ursprungligen flyga via USA, men valde i stället att boka om resan och flyga via London.
Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttir och Wikileaks.