måndag 31 januari 2011

Sigurjón Brinks bidrag till final i Söngvakeppni

Den nyligen avlidne Sigurjón Brinks bidrag "Aftur heim" tog sig i lördags vidare till final i den isländska melodifestivalen. De speciella omständigheterna gjorde att RÚV bestämde sig för att släppa fram ett bonusbidrag - även favoriterna Magni Ásgeirsson och Jógvan Hansen tog sig därmed vidare.

Årets upplaga av Söngvakeppni Sjónvarpsins har präglats av Sigurjón Brinks död. 36-åringen hittades död i sitt hem den 17 januari. Dödsorsaken var hjärnblödning.

"Aftur heim" skulle bli Sigurjón "Sjonni" Brinks fjärde framträdande i tävlingen. I stället framfördes låten av sex av hans vänner, Hreimur Örn Heimisson, Gunnar Ólason, Benedikt Brynleifsson, Vignir Snær Vigfússon, Matthías Matthíasson och Pálmi Sigurhjartarson. Bidraget tog sig också vidare till final tillsammans med förhandsfavoriterna Magni Ásgeirsson ("Ég trúi á betra líf") och Jógvan Hansen ("Ég lofa").

De speciella omständigheterna fick RÚV att i sista minuten bestämma sig för att låta tre i stället för två bidrag gå vidare från delfinalen. Därmed blir det alltså sju låtar som lördagen den 12 februari gör upp om att representera Island i Eurovision Song Contest.

Sjonni Brink begravdes i Grafarvogskirkja i Reykjavík den 27 januari. Han följdes till den sista vilan av sin familj samt ett stort artistuppbåd, bland annat de som framförde "Aftur heim" i delfinalen.

Hreimur Örn Heimisson säger till Fréttablaðið att beslutet att ställa upp i tävlingen med Sigurjón Brinks bidrag var ett sätt att hedra hans minne:
"Alla spekulationer och tankar på att tävla är oss fjärran. Vi vill bara hedra minnet av Sigurjón på det här sättet och framföra det så bra som vi kan. Sigurjón skapade band mellan alla oss. Han var en vän till så många och den här gruppens mittpunkt. Vi ser alla på det så att ingen kan ersätta Sigurjón."
Här kan du läsa mer om årets Söngvakeppni Sjónvarpsins, här se bilder från begravningen av Sigurjón Brink och här lyssna på alla finalbidrag.

Foto: RÚV