fredag 14 januari 2011

Tjuvar stal halvt ton rutten haj

Rutten haj är en självklarhet när det i slutet av januari är dags för þorrablót. Kanske var det därför som tjuvar i helgen slog till mot en tillverkare av hákarl på Suðurnes och stal mellan 500 och 700 kilo av den stinkande delikatessen.

Kæstur hákarl säljs i butikerna hela året men dyker främst upp på borden när det är dags för þorrablót, en midvinterfest som domineras av inälvsmat. Förutom att vara en inhemsk tradition brukar buffén också vara ett tämligen stensäkert sätt att äckla skiten ur utlänningar som inte riktigt ser tjusningen i fårögon och pungkulor.

Att tillverka hákarl är tidsödande. Råvaran är håkäring, som också kallas grönlandshaj. Hajen är giftig eftersom köttet innehåller urinsyra. Men genom en omsorgsfull process går det - enligt somliga - att göra den ätlig.

Hajen rensas, grävs ned i marken och täcks över med sand och sten. Tyngden är viktig eftersom den ser till så att giftet försvinner. Därefter hängs hajen på tork i det fria och skärs efter några månader i portionsbitar och paketeras. Sedan är det bara att fixa en liten burk och korka upp de ammoniakstinkande kuberna.

Smaken påminner - innan ammoniaken tar över - om en maratonlagrad mögelost. Att hålla för näsan gör det lite lättare att svälja, fast det imponerar garanterat inte på dem som glatt sköljer ned munsbitarna med Brennivín och sedan hugger in på en fårskalle.

Just före högsäsongen råkade en tillverkare i Reykjanesbær på Suðurnes i helgen ut för ett inbrott. Tjuvar har tagit sig in i lokalerna och stulit mellan 500 och 700 kilo hákarl, ungefär hälften av det lager som skulle distribuerats till butiker nu i veckan. Stölden är därför mycket kännbar för företaget. Värdet beräknas till omkring tre miljoner isländska kronor.

Polisen anar att tjuvarna tänker försöka sälja partiet av rutten haj eftersom det är väl stort för att konsumera på egen hand, och uppmanar därför restaurang- och butiksägare att hålla ögonen - och förmodligen också näsan - öppna.

Här kan du läsa mer om hákarl.