onsdag 23 mars 2011

Åklagaren får läsa Geir H. Haardes e-post


Geir H. Haardes e-post från tiden han var statsminister ska lämnas ut. Landsdomstolens beslut innebär att åklagaren Sigríður Friðjónsdóttir får tillgång till mejlen som därmed kan bli bevis vid ett eventuellt åtal.

När landsdomstolen samlades den 8 mars i år var det rättens första officiella sammanträde sedan den instiftades för 106 år sedan. Landsdomstolen prövar om ministrar har gjort sig skyldiga till brott mot lagen om ministeransvar - och Geir H. Haarde är den första som kan ställas till svars för sådana misstankar.

Gårdagens beslut innebär att Sigríður Friðjónsdóttir får tillgång till elektroniska kopior av Geir H. Haardes e-post under den tid han var statsminister, från den 15 juni 2006 till den 1 februari 2009. Ett eventuellt åtal kommer dock bara att gälla perioden februari till oktober 2008, men åklagaren lyckades alltså övertyga rätten om nödvändigheten att ta del av även tidigare och senare mejlkonversationer.

Både departementet och Geir H. Haardes advokat begärde att e-posten inte skulle lämnas ut. Departementet ville ha ett vägledande beslut, medan advokaten ansåg att e-posten skulle förbli sekretessbelagd och krävde att processen skulle läggas ned.

Sigríður Friðjónsdóttir väntas nu gå vidare genom att inom de närmaste dagarna begära att Héraðsdómur Reykjavíkur beslutar att Þjóðskjalasafn Íslands ska lämna ut underlag från den parlamentariska kriskommissionens utredning till åklagaren. Syftet är att få tillgång till eventuell relevant information som sållades bort när rapporten skrevs.

Landsdomstolens beslut innebär att ett åtalsbeslut kommer allt närmare. Tanken var först att ett åtal skulle lämnas in redan före nyår, men nu uppges målet vara att få ett avgörande före påsk. En gissning är att rättegången därmed tidigast kan inledas i juni.

Geir H. Haarde misstänks för försumlighet i samband med finanskraschen. En knapp majoritet i alltinget ansåg att han som statsminister hade tillgång till sådan information att han kunde ha lindrat effekterna av krisen - bland annat genom att verka för att Landsbankis verksamhet i Storbritannien flyttades till ett brittiskt dotterbolag.

Här kan du läsa mer om landsdomstolen.